İŞYERİ AÇMA KOCAELİ 5 MAYIS 2011 PERŞEMBE

Soru

TURİZM İŞLETME BELGELİ TESİSLER

İçkili yer bölgesi dışında ve Meskun mahal içerisinde açılan İçkisiz Lokanta Vasıflı işyerine Başkanlığımızca İçkisiz Lokanta ruhsatı düzenlenmiştir. İşyeri açma ve çalıştırma ruhsatı düzenlenen işyeri yetkilisi, daha sonra Kültür Ve Turizm Bakanlığı’na müracaat ederek “Turizm İşletme Belgesi” almış ve bu belge ile faaliyetini sürdürmektedir.

3572 Sayılı Kanunun 2-c maddesi ile 2634 Sayılı Kanunun 19. maddesi hükmüne göre faaliyetini sürdüren işletme, şahıs adına olan işyerini şirket adına çevirerek tüzel kişilik kazanmıştır. Şahıs adına olan İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatının, şirketi adına isim tashihi yapılmasını talep etmektedir.

2005/9207 Sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 8. Maddesinin 1. fıkrası: “Ruhsatta belirtilen faaliyet konusu ve adresin değişmemesi kaydıyla işyerinin devredilmesi halinde, devralan kişinin başvurusu üzerine dosyadaki bilgi ve belgeler esas alınmak suretiyle yeni işletmeci adına tekrar ruhsat düzenlenir.” Hükmüne amirdir. Ancak, Turizm İşletme Belgesi alarak umuma mahsus işyeri sıfatı kazanan işyerinin faaliyet konusu da böylelikle değişmiştir.

Faaliyet konusu değişen işletmenin tüzel kişilik adına olmasını istediği isim tashihinin Başkanlığımızca mı, yoksa Kültür ve Turizm Bakanlığınca mı yapılması gerektiği; İsim tashihi Başkanlığımızca yapılacak ise içkili yer krokisi içerisinde yer almayan işletmenin nasıl ruhsatlandırılması gerektiği hususunda tereddüte düşülmüştür.

Tereddüte düşülen konuda nasıl bir işlem uygulanacağını açıklamanızı rica ederim.

Hasan KARAGÖZ- KOCAELİ

HASAN KARAGÖZ, ZABITA KOCAELİ - KOCAELİ / KOCAELİ

Cevap