2886 SAYILI DEVLET İHALE KANUNU UYGULAMALARI

BELEDİYE MECLİSİ İNÖNÜ BELEDİYESİ 6 MAYIS 2011 CUMA

Soru

Belediye meclisimiz tarafından belediyemize ait boş bir arsa 5393 sayılı Kanunun 18/e maddesi uyarınca 25 yıllık süre ile akaryakıt istasyonu yapılmak üzere kiraya verilmesine ve bu süre bitiminde ise yapılan tüm tesislerin belediyemize kalması yönünde bir karar almıştır.

Belediyemiz encümeni tarafından 2886 sayılı İhale Kanunu hükümleri uyarınca ve özel şartname hükümleri uyarınca ihale edilecek yer için ihaleye girecek kişiler söz konusu yeri 25 yıllığına tapuda kendi adlarına ayni hak tesis edip ayrıca akaryakıt dağıtım şirketlerine irtifak hakkı vermek istemektedirler.

Bizim takıldığımız konu ise kiraya alan bir kişi ya da şirket bir akaryakıt şirketine irtifak hakkı verebilir mi? Verebilir ise bizim belediye olarak ne gibi bir yol izlememiz lazım?

Bizim takıldığımız konu ise kiraya alan bir kişi yada şirket bir akaryakıt şirketine irtifak hakkı verebilirmi verebilir ise bizim Belediye olarak ne gibi bir yol izlememiz lazım.

Şimdiden teşekkür ederim.

İbrahim CANER, Yazı İşleri Müdür Vekili İnönü Belediyesi - İNÖNÜ / ESKİŞEHİR

Cevap

5393 sayılı Kanunun 18/e maddesine göre; “Taşınmaz mal alımına, satımına, takasına, tahsisine, tahsis şeklinin değiştirilmesine veya tahsisli bir taşınmazın kamu hizmetinde ihtiyaç duyulmaması hâlinde tahsisin kaldırılmasına; üç yıldan fazla kiralanmasına ve süresi otuz yılı geçmemek kaydıyla bunlar üzerinde sınırlı aynî hak tesisine karar vermek” belediye meclisinin görev ve yetkileri arasındadır.2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 64’üncü maddesine göre; “Kiraya verilecek taşınır ve taşınmaz m...