ASANSÖRÜN ORTAK ALANDAN SAYILMASI VE EMSALE DAHİL EDİLMEMESİ

İMAR VE GECEKONDU YENİŞEHİR BELEDİYESİ 15 TEMMUZ 2011 CUMA

Soru

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 45. maddesinde bahsedildiği üzere, bazı binalarda asansör yapma zorunluluğu getirilmiş olup, imar planlarında emsal hesaplamasında asansör alanı emsale katılmadan hesaplanmaktadır.

Ancak, mevzuat gereği yapı sahibince istenirse daha az katlı yapılarda da asansör yapılabilmektedir. Bir parselde birden fazla blok yapılması durumunda ve bu bloklarda asansör yapılması mecburiyeti olmadığı halde asansör yapılması durumunda asansör alanı emsale katılıp katılmayacağı konusunda tereddüt yaşanmıştır.

Bu örnekler; sığınak, yangın güvenlik holü, vs. ortak alanlarla ilgili arttırılabilir. Konuyla ilgili görüşünüzün bildirilmesi hususunda gereğini arz ederim. Not: Bir parselde birden fazla blok yapılaşması olduğu durumlarda bu durum kullanılabilir emsali (Yoğunluk artışı) arttırmaktadır.

Kamuran TORAMAN, Tekniker Yenişehir Belediyesi - YENİŞEHİR / BURSA

Cevap

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin 16’ncı maddesinin birinci fıkrasının 3’üncü bendinde Yapı İnşaat Alanı, “Işıklıklar hariç, bodrum kat, asma kat, çatı arasında yer alan mekanlar ve ortak alanlar dahil yapının inşa edilen tüm katlarının toplam alanıdır” şeklinde tanımlanmıştır.Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin 16’ncı maddesinin birinci fıkrasının 4’üncü bendinde Kat Alanı Kat Sayısı (KAKS) (Emsal), “Yapının bütün katlardaki alanları toplamının parsel alanına oranından elde edilen say...