SÖZLEŞMELİ PERSONELİN BAŞKA KURUMA GEÇİŞİ VE ÖZLÜK HAKKI

BELEDİYE TEŞKİLATI VE PERSONEL İSTİHDAMI AYVACIK BELEDİYESİ 6 OCAK 2011 PERŞEMBE

Soru

Çanakkale Ayvacık Belediyesinde 5393 sayılı kanunun 49. maddesine göre tam zamanlı sözleşmeli mühendis olarak çalışmaktayım. Bu konumda çalışmaktayken 2008 KPSS sonuçlarına göre Çevre ve Orman Bakanlığı, 4b li sözleşmeli Çevre mühendisi alımı yaptı ve bende başvuru yaptım Çanakkale Çevre İl müdürlüğüne atanmaya hak kazandım. Ancak Bakanlık, Belediye de sözleşmeli çalışıyorum diye, istifa veya sözleşmenin feshi halinde 1 yıl bekleme cezasına tabisiniz diyerek atamamı yapmadı. Bu durumu Devlet Personel Başkanlığından almış olduğu bir görüş yazısıyla bana bildirdiler. DPB nin yazısında 5393ün 49. maddesine göre çalışanlar, atanma noktasında 657 nin 4B kapsamına girer diyor. Ve 1 yıl bekleme cezasına tabiidir diyor. Bu durum doğrumudur? Ayrıca maaşım belirlenirken, Belediye meclisi asgari ücret üzerinden maaş belirleyebilirmi? Maliye bakanlığının yayınladığı ücret çizelgesinde ki 657 ye göre net tutar ve tavan ücretleri dikkate alınmıyor. bu doğrumudur? Ayrıca bir mühendis ne kadar ek ödeme almaktadır ve ben ne kadar ek ödeme almalıyım?

Sonuç olarak Bakanlığa atanacakken, kazanılmış hakkımın elimden alınması maddi ve manevi olarak beni oldukça zor bir durumda bırakmıştır. Ortada böyle bir adaletsizlik varken yapılan bu uygulama doğrumudur? Teşekkür ederim.

Ali KOROL, Çevre Mühendisi Ayvacık Belediyesi - Ayvacık / ÇANAKKALE

Cevap

5393 sayılı Belediye Kanununun 49 ncu maddesinde; “...Üçüncü ve dördüncü fıkra hükümleri uyarınca çalıştırılacak personel hakkında bu Kanunla düzenlenmeyen hususlarda vize şartı aranmaksızın 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre istihdam edilenler hakkındaki hükümler uygulanır...” hükmü yer almakta, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesinde de; “...bu şekilde istihdam edilenler, hizmet sözleşmesi esaslarına aykırı hareket etmesi nedeniyle kurumları...