İŞYERİ AÇMA ÇORUM BELEDİYESİ 12 MAYIS 2013 PAZAR

Soru

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları Yönetmeliğinin uygulanmasında birtakım tereddütler oluşmuştur.

1-Yönetmeliğin 23. Maddesinin ikinci fıkrasında; ‘’Yetkili idareler, ikinci ve üçüncü sınıf gayrisıhhî müesseseler için yapılacak beyan ve incelemelerde; insan sağlığına zarar verilmemesi, çevre kirliliğine yol açılmaması, yangın, patlama, genel güvenlik, iş güvenliği, işçi sağlığı, trafik ve karayolları, imar, kat mülkiyeti ve doğanın korunması ile ilgili düzenlemeleri esas alır’’ denilmiştir.

Bu maddenin uygulanmasında tereddüt yaşıyoruz. Şöyle ki;

Bir apartman yapılmış, alt katları işyeri, üst katları mesken olarak imar edilmiş, yapı kullanma izin belgesinde birden fazla işyeri görünmesine rağmen, işletmeci birkaç bağımsız bölümü, aralarındaki duvarları yıkarak tek bir işyeri haline getirmekte veya tam tersi; yapı kullanma izin belgesinde bir tek bağımsız bölüm olarak görünen işyerini, ortasından duvarla ayırıp iki ya da daha fazla işyeri olarak kullanmaktadır. İmar mevzuatı ile ilgili düzenlemeler göz önünde bulundurulduğunda, bahsedilen konunun ‘’ruhsata tabii esaslı tadilat’’ olduğu ekli ‘’Danıştay 6. Dairesinin 2004/124 Esas Nolu ve 2005/5760 Tarih/Sayılı kararında’’ açıkça ifade edilmiştir.

İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmeliğin 23. Maddesinde her ne kadar 2. Ve 3. Sınıf gayri sıhhi müesseselerden bahsedilse de, ilkede ve kararda paralellik doğrultusunda, sıhhi işyerleri için de aynı kararın geçerli olduğunu düşünmekteyiz.

Hal böyle iken, binanın yapı ruhsatı ve eklerine aykırı olarak, bağımsız bölümlerinin birleştirilip tek bir işyeri olarak kullanılmak istenilmesi ya da tek bir bağımsız bölümü duvarla ayırarak iki farklı işyeri gibi kullanılmak istenilmesi ve bu tür işyerleri için işyeri açma ve çalışma ruhsatı talebinde bulunulması halinde nasıl bir uygulama yapmamız gerekir? Böyle bir durumda İmar işleri Müdürlüğünden Uygun görüş yazısı talep edilmesi ve bu görüş doğrultusunda hareket edilmesi doğru olur mu? İşyeri açma ve çalışma ruhsatı taleplerinde konunun imar yönünden de incelenmesi gerekiyorsa bu durumda adeta imar işeri müdürlüğünün müfettişliğini yapar duruma gelmiş olmuyormuyuz. Başvuru sahibi, yapı kullanma izin belgesini getiriyor fakat sözkonusu işyerinin o yapı kullanma izin belgesine uygunluğunu, proje ve eklerini inceleme şansı olmadığı için tespit etmek mümkün olmuyor. Bu durumda gelen ruhsat başvurularında bu anlamda oluşabilecek tereddütlere mahal verilmemesi adına İmar İşleri Müdürlüğümüzden uygun görüş alınması daha doğru olmaz mı?

2- İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmeliğin EK-1 bölümünde işyerlerinde aranacak ortak asgari şartlar sayılırken; 2. Madde de; İşyerinin havalandırma tertibatı bulunacak; ısıtma ve havalandırma soba, kalorifer veya klima sistemlerinden uygun olanı ile yapılacaktır, 6. Madde de ise; Yiyecek hazırlama ve pişirme bölümünde oluşan buhar, koku, duman ve benzeri kirleticileri tahliye edecek baca sistemi kurulacaktır denilmektedir.

Gıda üretimi yapan, gerek lokanta türü, gerek unlu mamüller, yufka, kadayıf, baklava, börek vs. gibi işyerlerinde oluşabilecek buhar, koku, duman ve benzeri kirleticileri tahliye edebilecek baca sistemi istenmektedir. Burada bahsedilen baca sistemi o işyerine ait müstakil bir baca mı olmalı, işyerinin kendisine ait müstakil bir bacası yoksa meskenlerin de ortak kullandıkları baca sistemini kullanabilir mi, havalandırma bacasını kullanabilir mi, aspiratörle baca yerine dışarıya verebilir mi kısacası, kendisine ait müstakil bir bacası yoksa nasıl bir çözüm olmalı? Müstakil bir bacası olmayan bu tür işyerlerine, bahsedilen türde işyerleri için ruhsat verilmemesi mi gerekir?

3- Bodrum katlardaki işyerlerine gıda imalathanesi için ruhsat verilebilir mi?

4-Nargilelik Tütün Mamülü Sunum Uygunluk Belgesi hakkında yetkili mercilerden alınması gereken ‘’uygunluk yazısı’’ için bahsedilen yetkili mercii belediyeler midir? Uygunluk yazısını hangi mercii verecektir?

5-Unlu mamül denilince anlaşılması gereken nedir, Unlu mamül üretimi yapılmak istenilen işyerlerinde üretilmemesi gereken şeyler nelerdir?

6- Fasd-food işletmeciliği nedir, bu tür işletmeleri lokantalardan, kafelerden vs. ayıran farklar nelerdir,

Kısacası; mesleklerin standartlarını, özelliklerini belirten, birbirinden ayıran farkları ortaya koyan bir mevzuat var mı?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür eder saygılar sunarım...

Cengiz EKER, Elektronik Teknikeri Çorum Belediyesi - Merkez / ÇORUM

Cevap