MAHALLİ İDARE BİRLİKLERİ KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI 10 HAZİRAN 2013 PAZARTESİ

Soru

2007/2009 arası Merkez Köylere Hizmet Götürme Birliğinde çalıştım. Bu birliğin kapatılmasıyla Konyaaltı Kaymakamlığı köylere hizmet götürme birliğinde 2009 yılından bu zamana kadar çalışmaktayım. Mevsimlik geçici işçi sözleşmesi yapılarak standart olmayan giriş çıkışlarla çalışmaya devam ettim. En son sözleşmem 02/06/2012 tarihinde yapıldı, (365 günlük süre dolmuş bulunmakta.)

6360 Sayılı Büyükşehir Belediye Kanununun Geçici Madde 1 (26). Fıkrasında " Bu Kanunla tüzel kişiliği kaldırılan belediye, il özel idaresi ve köylerden oluşan veya bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren amaçları ortadan kalkacak olan mahalli idare birlikleri, ilk mahalli idareler genel seçiminden önce tüzüklerindeki hükümlere göre tasfiye olunur. Tüzüklerinde hüküm bulunmayan hallerde bu Kanunun devir, tasfiye ve paylaştırmaya ilişkin hükümleri uygulanır. Bu birlikler, Kanunun yayımı tarihinden itibaren, yeni personel istihdam edemezler, taşınır ve taşınmaz mal edinemezler, kendilerine ait taşınır ve taşınmaz malları satamazlar, hizmet alımına ilişkin sözleşme ve borçlanma yapamazlar." denilmektedir.

Bu sebeple ilk yerel seçimlerden önce veya sonra işsiz kalma ihtimalimiz kuvvetle muhtemel bulunmaktadır. Ayrıca 2007 ve 2011 yıllarında yapılan kadro çalışmalarında Köylere Hizmet Götürme Birlikleri kapsam dışı tutulmuş, kadro beklentilerimiz boşa çıkmıştır.

1) Mahalli idare birlikleri norm kadro ilke ve standartlarına dair yönetmelik gereğince (27.11.2011 tarih ve 26442 sayılı R.G.) tam zamanlı statüde çalışmamız mümkün müdür? Mümkün ise hangi yollara başvurulmalıdır?

2) Mevcut yasalar çerçevesinde kadro almamız mümkün müdür?

3) Sendika üyeliği hakkımız var mıdır, herhangi bir sendikaya üye olursak iş akdimizin feshi haklı bir gerekçe sayılır mı?

4) Halihazırda hazırlandığı söylenen torba kanun ile 4b ve 4c statüsünde çalışanlara kadro çalışmalarında da yer bulamazsak, konuyu yargıya taşımamız halinde bir hak kazanabilir miyiz?

Yusuf BARDAKÇI, Harita Teknikei Konyaaltı Kaymakamlığı - Konyaaltı / ANTALYA

Cevap