İMAR VE GECEKONDU YALOVA 14 AĞUSTOS 2013 ÇARŞAMBA

Soru

1998 yılında 5 kat yapı ruhsatı alınarak ve Kat irtifakı 10 bağımsız bölüm olarak kurulan arsa üzerinde kaba inşaaatı tamamlanmış ve dış sıvası başlamak üzere iken 1999 da depreme yakalanan bina ORTA HASAR lı olmuştur. Müteahhit deprem sonrası yasa ve yönetmeliğe uygun olarak onarım ve güçlendirme yaparak ve üstten bir katı yıkarak mevcut binayı 4 kat ve 7 daire yapacağım vaadiyle sözleşme imzalamış, taahhütte bulunmuştur. Tapu sahiplerine 1-2 ay içersinde noterde bir araya gelip mevcut 10 tapulu irtifak projesini iptal edip yeni proje ile 7 tapulu yeni kat irtifakı tesis etme sözü veren müteahhit inşaatı eksikte olsa şekil olarak 4 katlı yapmış, bitirmeden işi terketmiştir. 2011 yılında Müteaahiti tazminat almak için dava ettiğimizde mahkemeye gelen delillerde gördük ki bizim bina belediyede resmen 3 katlı görünüyor imiş.Müteahhit tapu sahibi olmayan ve yanında çalışan işçisine dilekçe yazdırarak yetkisiz ruhsat başvurusu yapmış., (dilekçede isim işçinin gerçek ismi fakat tapu sahibi değil). Belediye ruhsatı isteyen kişiye kendi ismi ile cevap yazıp ruhsatı ekte sunuyorum demiş ve ruhsatı vermiş. Fakat ruhsata ruhsatı isteyenin değil ruhsatın düzenleme tarihinden 5 yıl kadar önceki tapu sahibinin ve mirasçıların ismini yazmış.(Örneğin, Mustafa dilekçe yazmış şu nolu arsaya onarım ruhsatı ver demiş, Bşk.Yrdm. İmar müd. ve memur sayın mustafa buyrun istediğiniz ruhsat demiş ama ruhsata başkasının ismini yazmıştır.) Halbuki ruhsat istenilen tarihte 10 adet kat irtifak tapusu var ama hiç birinin imzası yok dilekçede.Birde tapu sahiplerinden sadece birinin imzasını taklit ederek sanki bir onarım sözleşmesi gerçek gibi düzenlemişler ve dosyaya koymuşlar.Sadece bir stratik proje sunup resmiyet kazandırmışlar ve bizim dosyada beş katlı sandığımız bina olmuş resmiyette 3 katlı. Her ne kadar onarım ruhsatıda olsa bina beş kattan üç kata düşürülmüş, bina girişi değiştirimiş ve asansör iptal edilmiş bir yapıda belediye mimari proje ve aplişkasyon istememiş. Statik projede imzası oloan mühendis resmi ifadesinde ben yapmadım demekte ama proje 5 yıl geçtiğinden hükümsüz kalmış olsa bile zararlara yol açtı.Sahtecilik ve usulsüzlik ve görevi kötüye kullanma davalarını açmanın yanından Valilik veya Bakanlık eliyle soruşturma isteyip müfettişlerce sahteciliği ve usulsüzlüğü tespit ettirebilirmiyiz.

Yanıt için şimdiden teşekkürler

İlker ÖZKAN, Emekli Yalova - Merkez / YALOVA