TASFİYE HALİNDEKİ BELEDİYE ŞİRKETLERİNİN (ANONİM ŞİRKETLERİNİN) VERGİ VE SSK BORÇLARI BELEDİYE BÜTÇESİNDEN ÖDENEBİLİR Mİ?

BELEDİYE GİDERLERİ YÜREĞİR BELEDİYESİ 12 EYLÜL 2013 PERŞEMBE

Soru

%91 tasfiye halinde ve %51 hisseli belediye şirketimiz olan … A.Ş.'nin Vergi Dairesi ve SGK' ye borcu bulunmaktadır. Şirketin borçlarını belediye bütçesinden ödeyebilir miyiz? Şirketin borçlarının öden-memesinde belediyemizin sorumluluğu var mı? Ayrıca şirketin birkaç aracı var. Şirketin Vergi ve SGK borçlarının ödenmesi konusunda ne yapılabilir? Şirketin ilgili kurumlara olan borçlarını kim ödeyecek. Bu konuda muhasebe yetkilisi olarak sorumluluğum var mı?

Meral ÇETİN, Mali Hizmetler Müdürü Yüreğir Belediyesi - Yüreğir / ADANA

Cevap

Bilindiği gibi 5393 sayılı Belediye Kanununun 70. maddesinde “Belediye kendisine verilen görev ve hizmet alanlarında, ilgili mevzuatta belirtilen usullere göre şirket kurabilir” denilmektedir. Yine aynı Kanunun 60. maddesinde Belediye giderleri sayılmış olup, “f” bendinde de Belediyenin kuruluşuna ka-tıldığı şirket, kuruluş ve katıldığı birliklerle ilgili ortaklık payı ve üyelik aidatı giderleri belediye giderleri arasında belirtilmiştir.6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 329. maddesinde; Anonim...