HAL MÜDÜRLÜĞÜNE ATANMA

MEMUR ATAMA VE NAKİL İŞLEMLERİ KÜTAHYA BELEDİYESİ 3 EKİM 2013 PERŞEMBE

Soru

Ben Kütahya Belediyesi Zabıta Müdürlüğüne 4,5 senedir vekâlet etmekteydim. Aynı zamanda 5957 sayılı Kanundan önce hal müdürlüğü de zabıta müdürlüğüne bağlı servis olarak bize bağlıydı. 5957 sayı-lı Kanun çıkınca Hal.gov.tr merkezi sisteme hal yöneticisi olarak kaydım yapıldı. 23.09.2013 tarihinde vekâleten bakmış olduğum zabıta müdürlüğünden alındım ve kültür sosyal işler müdürlüğünde görev-lendirildim. Hal yöneticiliğim sistem üzerinde devam ediyor. Hal müdürlüğü zabıtaya bağlı olduğu için zabıtaya vekaleten bakan arkadaş halle ilgili evraklara imza atıyor. Bu durum göz önünde bulundurula-rak aşağıdaki sorularımı cevaplarsanız memnun olurum.

1-Sebze ve Meyve Ticareti ve Toptancı Halleri Hakkında Yönetmeliğin 20. maddesinin 5 inci fıkra-sında belirtilen "Hal yöneticisi ve yardımcısı, toptancı halinde görev yaptığı sürece belediyenin veya iş-letmenin diğer işlerinde çalıştırılamaz ve birimlerinde görevlendirilemez." denilmektedir. Bu madde hükmüne uygun olmayan bu işlem için ne yapabilirim, yapsam ne sonuç alırım? Hal yöneticiliğim de-vam ederken 23.09.2013 tarihinde norm kadroda olmamasına rağmen kültür sosyal işler müdürlüğüne bağlı müzeler, kütüphaneler ve sosyo kültürel evler sorumlusu olarak görevlendirildim.

2- Aynı Yönetmeliğin 21. maddesinin 6 ve 7. fıkralarına göre hal yöneticiliği benden alınıp başkası-na devredilmediği, ancak hal biriminin zabıta müdürlüğüne bağlı olduğu için ve oraya bağlılığı devam ettiği için 21. maddedeki görev sorumluluk bende midir? Yoksa zabıtaya vekâlet eden arkadaşta mıdır?

3- Yönetmeliğin 20. maddesinde hal yöneticisinde bulunması gereken bütün şartları taşıyarak hala resmi sistem üzerinde uhdemde görünen hal yöneticiliğinin eşdeğer kadrosu nedir? Bu görevden de Yönetmeliğe uygun olarak görevden alınmam halinde, varsa eş değer kadroya atanma şartlarına sahip olabilir miyim? Bir hak elde etmiş olabilir miyim?

İsa YÜKSEL, Zabıta Memuru-Hal Yöneticisi- Kütahya Belediyesi - Merkez / KÜTAHYA

Cevap

5957 sayılı Sebze ve Meyveler İle Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 9. maddesinin 1. fıkrasında "Belediye toptancı halleri, belediye teşki-latı bünyesinde norm kadro ilke ve standartlarına uygun olarak kurulan toptancı hal yönetim birimi tarafından yönetilir. Hal yönetim birimi, hal yöneticisi ile mevcut zabıta personeli arasından görevlendiri-len hal zabıtası ve diğer personelden oluşur." hükmü yer almaktadır.Belediye ve Bağlı Kurulu...