GÖREVDE YÜKSELME VE TERFİ KARABAĞLAR BELEDİYESİ 9 EKİM 2013 ÇARŞAMBA

Soru

İzmir Karabağlar Belediyesi Zabıta Müdürlüğünde Zabıta Memuru kadrosunda görev yapmaktayım. Kadro derecem 6 olup, 7. derecenin 3. kademesinden maaş almaktayım.

İçişleri Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (Devlet Personel Başkanlığı)tarafından 27 Kasım 2011 tarih ve 28125 sayılı resmi gazetede yayımlanan Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelikte değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmeliğin ekindeki norm kadro standartları cetvelinde belediyemiz C-16 grubunda yer almakta ve bu grupta yer alan belediyelere 11 Zabıta Amiri, 22 Zabıta Komiseri 132 Zabıta Memuru tahsisinin olduğu yazmakta olup, belediyemizde 3 tane dolu Zabıta Komiseri kadrosu bulunmakta 19 tanesi ise boş bulunmaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun Temel İlkeler başlıklı 3. maddesinin (A) bendinde Sınıflandırma, Devlet kamu hizmetleri görevlerini ve bu görevlerde çalışan Devlet memurlarını görevlerin gerektirdiği niteliklere ve mesleklere göre sınıflara ayırmaktır, (B) bendinde Kariyer, Devlet memurlarına yaptıkları hizmetler için lüzumlu bilgilere ve yetiştirme şartlarına uygun şekilde sınıfları içinde en yüksek derecelere kadar ilerleme imkanı sağlamaktır, (C) bendinde Liyakat, sınıflar içinde ilerlemeyi ve yükselmeyi liyakat sistemine dayandırmak ve bu sistemin eşit imkanlarla uygulanmasında Devlet memurlarının güvenliğini sahip kılmaktır denilmekte ve bunların ilgili kanunun temel ilkeleri olduğu belirtilmektedir.

Ayrıca aynı kanunun Genel Haklar başlıklı 3. Bölümünün uygulama isteme hakkı alt başlıklı 17. maddesinde Devlet memurları, bu kanun ve bu kanuna dayanılarak yayınlanan tüzük ve yönetmeliklere göre tayin ve tesbit olunup yürürlükte bulunan hükümlerin kendileri hakkında aynen uygulanmasını istemek hakkına sahiptirler diye yazmaktadır.

3 Temmuz 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2009/12 sayılı Başbakanlık Genelgesinde “Hizmet gerekleri, personel ve kadro planlaması ile liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde kurumların görevde yükselme yönetmelikleri kapsamına giren kadrolara atama ihtiyacının doğması halinde, gereken en kısa sürede görevde yükselme mahiyetinde atama prosedürü uygulanacaktır.” yazmaktadır.

Kurumumuzda görev yapmakta olan memur personel için görevde yükselme ve unvan değişikliği (şef, tekniker) sınavı yapılmış olup, zabıta personeli için ise bugüne kadar görevde yükselme sınavı yapılmamıştır. Bu nedenle benim unvanlı kadroya geçme imkanım bulunmadı. Bundan dolayı hem ekonomik kayıp yaşadım hemde memuriyetim süresince ilerleme imkanım olmadı.

Müdürlüğümüzde görev yapan bazı personellerce görevde yükselme sınavı yapılması ilgili verilmiş olan dilekçeye İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü tarafından verilen cevapta “Başkanlık Makamı'nın uygun göreceği ileri bir tarihte sınav talebimizin değerlendirilmeye alınacağı” belirtilmiş olmasına rağmen 8 ay içerisinde sınavla ilgili herhangi bir gelişme olmaması üzerine 29.08.2013 tarihinde Müdürlüğümüzde görev yapan 52 Zabıta Memuru olarak sınavın açılmasıyla ilgili vermiş olduğumuz dilekçeye bugüne kadar harhangi bir cevap verilmemiştir.

Ayrıca öğrendiğimize göre Zabıta Komiseri Yardımcısı kadrosunda olup Norm Kadro İlke ve Esaslarına dair Yönetmelikte ünvanları kaldırılan 15 Zabıta Komiseri Yardımcısına Başkanlık Makamı'nın Olur'u ile görevde yükselme sınavı yapılmadan Komiserlik kadrosu verilerek boş kadrolar doldurulmaya çalışılmakta ve buna göre de ihtiyaç olmadığından dolayı sınav açılması düşünülmemektedir.

1- Belediyemizde görevde yükselme sınavı yapılmadan eski kadroya göre komiser yardımcısı kadrosunda bulunan personele Başkanlık Olur'u ile komiserlik ünvanı verilebilirmi, eğer verilir ise hukuki olarak bu işlemin iptalini sağlayabilirmiyiz?

2-Belediyemiz zabıta personeli için görevde yükselme sınavı açmazsa sınavın açılması noktasında hukuki olarak zorlayabileceğimiz yasal hükümler bulunmaktamıdır?

Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim. 09.10.2013

Özkan GÖZCÜ

ÖZKAN GÖZCÜ, Zabıta Memuru KARABAĞLAR BELEDİYESİ - KARABAĞLAR / İZMİR

Cevap