VEKÂLET ÜCRETİ, EK ÖDEME

MEMURLARIN MALİ HAKLARI VE SOSYAL YARDIMLAR YAHYALI BELEDİYESİ 18 HAZİRAN 2010 CUMA

Soru

Kurumumuzda boş bulunan müdür kadrolarına vekâlet eden memurlarımıza; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 86.maddesinde vekâlet görevi ve aylık verilmesinin şartları düzenlenmiş; 174. maddesinde vekâlet aylıklarının ödenebilmesi için görevin fiilen yapılmasının zorunlu olduğu belirtilmiş; 175. maddesine 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile eklenen ikinci fıkrasında ise, vekâlet aylığı ödenebilmesi için vekilin asilde aranan şartları taşımasının zorunlu olduğu hükme bağlanmış bulunmaktadır.

Bu açıklamalar doğrultusunda vekalet ücreti veya 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulunun Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Kararının 4. maddesinin (ç) ve (d) bentleri gereği fazla olan özel hizmet tazminatı ödeyebilir miyiz?

Yine müdür kadrolarına vekâlet eden memurlarımıza 2010/7 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının geçici 1. maddesinde belirtilen ek ödemeden faydalanmaları mümkün müdür?

Osman SANDIK, BAS.YAY.HLK.İLŞ.MÜD.V. YAHYALI BELEDİYESİ - YAHYALI / KAYSERİ

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun değişik 86, 174 ve 175 nci maddeleri ile 160 Seri Nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği birlikte değerlendirildiğinde; bir görevin memur eliyle vekaleten yürütülmesi halinde aylıksız vekaletin asıl olduğu, vekalet aylığı ödenebilmesi için, vekilin asilde aranan şartları taşımasının zorunlu olduğu, daimi boş bir kadroya kurum içinden vekalet halinde istisnai durum haricinde vekalet aylığının ödenemeyeceğinin hükme bağlandığı görülmektedir.12.01.2010 gün...