İL ÖZEL İDARELERİ İL ÖZEL İDARESİ 25 EKİM 2010 PAZARTESİ

Soru

5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu ve Uygulama Yönetmeliğinin yürürlüğe girmesiyle birlikte İlimiz genelinde gerek özel sektöre gerekse kamu kurum ve kuruşlarına jeotermal kaynak ve kuyuların işletilmesi için intibak işlemleri yapılarak birçok Jeotermal İşletme Ruhsatı düzenlenmiştir. İlimiz, Merkez İlçesi, Yoncalı Kaplıca Sahasında 5686 sayılı kanun kapsamında İdaremiz adına düzenlenmiş Jeotermal İşletme Ruhsatlı kuyularımız bulunmaktadır. Yoncalı Kaplıcalarında kaplıca turizmine yönelik artan talep ile birlikte özel sektör tarafından yeni tesisler yapılmakta ve projeler yürütülmektedir. Dolayısıyla konu ile ilgili yatırımcılar tarafından İdaremize ait Jeotermal İşletme Ruhsatlı kuyularımızdan termal su talebi olmaktadır. Turizm belgeli tesislerin de yer aldığı Yoncalı Kaplıcalarında İdaremiz kuyularından talep edilen termal suyun yatırımcı firmaların kullanımına ne şekilde ve ne kadar süre için sunulacağı konusunda tereddüde düşülmüştür. Zira 5686 sayılı kanunda termal suyun kullanıma sunulması ile ilgili açık bir ifade yer almamaktadır.

Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri ile Turizm Merkezlerinde termal suyun kullanımı ve su bedelinin ne şekilde alınacağına dair 5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu ve Uygulama Yönetmeliğinin 25.maddesinin 6.fıkrasında “Turizm belgeli tesislerde jeotermal su miktarı, metreküp birim cinsinden hesaplanmak suretiyle debi ölçer, sayaç ve benzeri teknik aletlerle yılda en az dört kez olmak üzere belirli periyotlarda ölçülür ve ölçümü takiben iki ay içerisinde jeotermal su kullanım bedeli tahsil edilir. Turizm belgeli tesislerin kullandığı jeotermal su miktarı belirlendikten sonra her bir Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ile Turizm Merkezi için; jeotermal kaynak üretim ve dağılım yöntemi, maliyeti ve Jeotermal kaynağın özelliklerine göre ilgili İdare tarafından ayrı ayrı belirlenen birim fiyat üzerinden jeotermal su kullanım bedeli alınır.” denilmektedir. Yoncalı Kaplıca sahası Termal Turizm Merkezi olmayıp, bu bölgede termal suyun m³ birim fiyatı İl Genel Meclisinin Kararı ile 2010 yılı için 25 kuruş olarak belirlenmiştir.

Yukarıda bahse konu hakkında termal turizm bölgeleri dışında bulunan İdaremize ait termal suyun yatırımcı firmaların kullanımına ne şekilde ve ne kadar süre için sunulacağı, ayrıca birim fiyatının belirlenmesinde hangi yolun izleneceği konusunun cevaplandırılmasını arz ederim.

MEHMET ÇAĞLAR, MÜHENDİS İl Özel İdaresi - MERKEZ / KÜTAHYA

Cevap