YAPI RUHSATI

İMAR VE GECEKONDU BAĞLIKAYA 28 NİSAN 2008 PAZARTESİ

Soru

3030 sayılı Kanun kapsamı dışında kalan bir belediyeyiz. 3030 sayılı Kanun Kapsamı Dışında Kalan Belediyeler Tip İmar Yönetmeliği’nin 29 uncu maddesinin (3) üncü bendinde “Yeni yapılacak binalarda: Tayin edilmiş ise imar planlarındaki şartlara, aksi halde bu Yönetmelikte gösterilen yüksekliğe veya kat adedine uyulması mecburidir.

Ancak, temel ve statik hesapları ile bahçe mesafeleri, merdiven, ışıklık vs. gibi kat adedi veya bina yüksekliği ile ilgili elemanları, plan ve yönetmelikte gösterilen azami yüksekliğe göre hesaplamak lüzumu halinde asansör yeri bırakılmak veya proje mesuliyeti ile fiilen yapılacak bölümün fenni mesuliyet hizmetleri bu esaslara göre aranmak şartı ile daha az katlı inşaat yapılabilir.

Belediyece uygun görülen hallerde 3 veya daha az katlı bina yapılması gereken yerlerde inşa olunacak noksan katlı binalarda ise bu şartlar aranmayabilir "denilmektedir.

Bu maddeye göre İmar Planında belirtildiği halde, bazı belediyeler meclis kararı alarak 3 kat ve 3 kattan az olan imarlı alanlarda yapı ruhsatı için sadece Statik Projesini 2 veya 3 kat çizdirerek ruhsat vermekte, bazıları ise İmar Planında 2 veya 3 kat olarak belirtildiği için bütün proje ve hesaplarını İmar Planında belirtilen kat adedince istemektedir.

Bizim İmar Planında en fazla 3 kat'a kadar inşaat yapılabilir. Bizde halen uygulamaya İmar Planında kat adeti kaç ise ona göre bütün projelerini istemekteyiz.

Bizim uygulamamız doğrumu, yoksa meclis kararı alarak, örneğin İmar Planında 2 kat olan bir arsada 1 kat yapmak istenilirse statik hesabını İmar Planına göre (2 kat) diğer projelerini tek kat istesek olur mu?

İrfan KOÇ, Harita Teknikeri Bağlıkaya - Merkez / AKSARAY

Cevap

3030 sayılı Kanun Kapsamı Dışında Kalan Belediyeler Tip İmar Yönetmeliğinin 29 uncu maddesinin üçüncü bendinin birinci paragrafında; yeni yapılacak binalarda tayin edilmiş ise imar planındaki şartlara uyulmasının mecburi olduğu belirtilmiştir. Aynı Yönetmeliğin “Yapı Ruhsat İşleri” başlıklı 57 nci maddesinde ise, yapı ruhsatı işlerinin hangi şartlara göre yapılacağı ve verileceği açıklanmış olup, burada da statik projenin ve diğer projelerin mimari projeye, mimarı projenin ise plan ve mevzuat hü...