LAHMACUN VE ETLİ EKMEK FIRINI

İŞYERİ AÇMA BOLU BELEDİYESİ 9 OCAK 2013 ÇARŞAMBA

Soru

İlimizde, tapuda işyeri olarak tescillenen bağımsız bölümlerinde yaklaşık 1,2m x 1,2m ebatlarında taş fırın yaparak etli pide çeşitleri ve lahmacun gibi ürünleri kendi müşterilerine servis etmek suretiyle faaliyetini lokanta olarak beyan ederek Belediyemize işyeri açma başvurusunda bulunan vatandaşları-mız mevcuttur. Etli ekmek ve lahmacun tarzında kültürümüzde de devamlı olarak tükettiğimiz bu ye-meklerin İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin Ek-2 listesindeki ekmek, sade pide ve ekmek çeşitleri üreten yerlerin mevzuatına girmediği tarafımızdan gözlenmiştir ve mevzuata göre yo-rumlandığında metrekare ve kat yüksekliğine uyum şartlarında sıkıntı yaşanmaktadır. Bu sebepten bahse konu fırınlar hakkında teknik ve fenni meslek gruplarından alınacak raporlarla fırınların ana yapı-ya zarar vermeyecek tarzda konuşlandırıldığının anlaşılması halinde ve bir sakınca görülmediği raporla-narak bu tür yerlerde işyeri için uygunluk verilebilir mi?

İsmail DİNÇ, İnşaat Mühendisi Bolu Belediyesi - / BOLU

Cevap

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin Ek-2/B bölümünün 6.15. maddesi ile EK-2/C bölümünün 6.19. maddesinde; “Günlük üretimi 1.000 kg/gün ve üzeri ekmek, sade pide ve ekmek çeşitleri üreten iş yerlerinin; asgari yüksekliğinin 3,5 metre ve büyükşehir belediyesi sınırları içinde en az 400 m2, büyükşehir belediyesi olmayan illerde en az 300 m2, köy, belde ve ilçe belediye sınırları içinde en az 250 m2 ve üzeri genişlikte olması, günlük üretimi 1000 kg/günden az olan ekmek, sade pi...