SU ABONELİĞİ

BELEDİYE GELİRLERİ AMASRA BELEDİYESİ 6 ŞUBAT 2013 ÇARŞAMBA

Soru

Sorum su abonelikleri ile ilgilidir. Biliyoruz ki; belediyelerin sağladığı içme suyundan vatandaşlar abonman sözleşmesi ile faydalandırılır. Tekel durumunda bulunan belediye haklı bir neden olmadıkça sözleşme yapmaktan kaçınamaz. Belediye söz konusu koşulları kabule hazır kişilerle sözleşme yapmak ve bu çerçevede hizmet sunmak zorundadır. Ancak, belediyenin sözleşme yapma zorunluluğu, hizmet-ten yararlanmak isteyen kişinin gerekli şartlara sahip olması ve hizmetin götürülmesinde yasal ve tek-nik imkânsızlıkların bulunmaması şartlarına bağlıdır. 3194 sayılı İmar Kanunun 31, 64. maddesi ile geçi-ci 11. hükümlerine göre; binanın yapım tarihi 12.10.2004 öncesi ise yapı ruhsatının aranmayacağı, bi-nanın yapım tarihi 12.10.2004-26.07.2008 tarihleri arasında ise yapı ruhsatının aranacağı ve buna göre yapılmış olma şartı, yapım tarihi 26.07.2008 tarihinden sonra olan binalarda ise yapı kullanma izin bel-gesinin mutlaka alınması gerektiği anlaşılmakta olup, benim görüşüm de bu doğrultudadır.

Ancak belediyemize yapılan başvurularda yapım tarihi 26.07.2008 sonrası olan dairelere iskan bel-gesi alınmadan geçici-şantiye suyu aboneliği adı altında abonelik talep edilmekte olup, Su ve Kanalizas-yon Hizmetlerinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmeliğin 5. maddesinin d bendine atıfta bulu-nularak, bazı belediyeler tarafından abonelik işlemlerinin de yapıldığı belirtilerek su aboneliği isten-mektedir.

Sonuç olarak; yapım tarihi 26.07.2008 sonrası olan yapılara yapı kullanma izin belgesi olmadan su aboneliği yapılıp yapılmayacağı konusunda görüşlerinizi talep eder, saygılarımı sunarım.

Şaziye ORHAN, Fen İşleri Müdür Vekili Amasra Belediyesi - / BARTIN

Cevap

3194 sayılı İmar Kanununa 5784 sayılı Kanunla eklenen geçici 11.maddesinde "Bu maddenin yürür-lüğe girdiği tarihe kadar yapı (inşaat) ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olup, kullanma izni verilmeyen ve alınmayan yapılara; yol, elektrik, su, telefon, kanalizasyon, doğal gaz gibi alt yapı hizmetlerinden birinin veya birkaçının götürüldüğünün belgelenmesi halinde, ilgili yönetmelikler doğrultusunda fenni gereklerin yerine getirilmiş olması ve bu maddenin yayımı tarihinden itibaren başvurulması ...