HİBE YOLUYLA EDİNİLEN ŞİRKET ORTAKLIĞINDA SERMAYE ARTIRIMI

BÜTÇE VE MUHASEBE KAHRAMANMARAŞ BELEDİYESİ 7 ŞUBAT 2013 PERŞEMBE

Soru

Belediyemiz hibe yoluyla bir şirket ortaklığı devralmıştır. Daha sonra meclis kararıyla sermaye artı-rımına gidilmiştir. Şu an da ise şirket belediyemizin hissesine düşen sermaye borcunun ödenmesini is-temektedir.

Ödenmemiş sermaye borcunun hangi müdürlükçe ödenmesi gerekir. İşletme İştirakler Müdürlü-ğünce ödenmesinde bir sakınca var mıdır? İstenilen sermaye ödendikten sonra ödeyen müdürlüğün, ödenen sermaye üzerinde denetim yetkisi ve görevi var mıdır? Yoksa sadece sermayenin ödenmesiyle mi sorumludur?

Saim DEMİRKOL, Avukat Kahramanmaraş Belediyesi - Kahramanmaraş / KAHRAMANMARAŞ

Cevap

5393 sayılı Belediye Kanununun 70. maddesi uyarınca “Belediye kendisine verilen görev ve hizmet alanlarında, ilgili mevzuatta belirtilen usûllere göre şirket kurabilir.”, 4046 sayılı Özelleştirme Uygula-maları Hakkında Kanunun 26. maddesinin son fıkrasın a göre de; “Belediyeler ve diğer mahalli idareler ile bunların kurdukları birlikler tarafından ticari amaçla faaliyette bulunmak üzere ticari kuruluşlar kurulması, mevcut veya kurulacak şirketlere sermaye katılımında bulunması Bakanlar Kurulu'nu...