CARİ GİDER-SERMAYE GİDERİ AYRIMI

BÜTÇE VE MUHASEBE BEYOĞLU BELEDİYESİ 3 EKİM 2013 PERŞEMBE

Soru

4734 sayılı Kanun kapsamında yapılan mal ve hizmet alımlarında; cari giderlerin E cetvelindeki as-gari değerleri aşmayan ve normal ömrü 1 yıla kadar olan mal ve hizmet alımları olduğu belirtilmekte-dir.

1) Normal ömrü 1 yıldan az olup asgari değeri aşanları cari hesaplara mı sermaye hesaplarına mı kaydedeceğiz?

2) Kuruma asgari değerin altında bir bilgisayar ya da buzdolabı alınırsa cari hesaplara mı sermaye hesaplarına mı kaydedeceğiz?

3) Cari gider olma şartı için hem asgari değerin altında kalma hem de normal ömrü 1 yıldan az ol-ma şartlarının ikisini birden mi taşıması gerekiyor? Sadece birini taşır ise cari gider diyebilir miyiz?

Sermaye harcamalarının ömrü 1 yıldan fazla ise ve asgari değerleri aşan mal ve hizmet alımları ol-duğu belirtilmiştir. Eğer bir malın değeri asgari değeri aşıyor ama ömrü kısa ise cari hesaplara mı ser-maye hesaplarına mı kaydedeceğiz? Laboratuvara tüketim maddesi olarak kimyasal madde alıyor isek ve cari yıl içinde tüketiyor isek ve de bir alımda asgari değeri aşan miktarda alım yapılmış ise cari hesaplara mı sermaye hesaplarına mı kaydedeceğiz?

Mehmet YILDIZ, Memur Beyoğlu Belediyesi - Beyoğlu / İSTANBUL

Cevap

2014-2016 dönemi Bütçe Hazırlama Rehberinin “5 Ekonomik Sınıflandırma” bölümünde, “Personel giderleri, sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi giderleri, bütçe hazırlama rehberi ve merkezi yönetim bütçe kanunları ile belirlenen asgari değerleri aşmayan ve normal ömrü bir yıl ya da bir yıldan az olan mal ve hizmet alım giderleri ile faiz giderleri cari giderlerdir.Ekonomik sınıflandırmada, ihtiyacın nereden ve hangi usulle temin edileceğine bakılmaksızın her bir alım için vergiler dahil olmak üz...