BELEDİYE BAŞKANININ İNTİBAK İŞLEMİ

BELEDİYE BAŞKANLARI SALIPAZARI BELEDİYESİ 13 ŞUBAT 2014 PERŞEMBE

Soru

29.03.2009 yılında yapılan mahalli idareler seçimi sonucu belediye başkanlığı görevine seçilen Be-lediye Başkanımız …, meslek lisesi mezunu oluşu nedeniyle 12/2 derece kademeden Emekli Sandığı ile ilişkilendirilmiştir.

Önceki yıllarda: 02/11/1984-02/05/1986 tarihleri arası 1 yıl, 6 ay askerlik, 01/01/1989-30/11/1993 tarihleri arası 3 yıl, 8 ay, 15 gün SSK, 01/12/1993-29/03/2009 tarihleri arası 15 yıl, 3 ay, 29 gün Bağ-Kur, 29/03/2009-12/02/2014 tarihleri arası 4 yıl, 10 ay, 12 gün Emekli Sandığı olmak üze-re toplam 25 yıl, 5 ay hizmeti bulunmaktadır. Askerlik borçlanması 1992 yılında ödenmiştir.

Serbest meslek mensubu ve SSK’lı olarak görülen hizmetleri ile askerlik hizmetlerinin emekli ke-seneğine esas matraha dahil edilip edilemeyeceği hususunda tereddüt edilmektedir.

Söz konusu hizmetlerin değerlendirilmesi halinde şu anki derece kademesinin tespit edilmesi ile, bu hizmetlerin emekli keseneği matrahına dahil edilip edilemeyeceği, kurum payları ile şahıs payları-nın tespiti nasıl yapılacaktır?

Ahmet KARAGÜZEL, İnsan Kaynakları Eğitim Müdürü Salıpazarı Belediyesi - Salıpazarı / SAMSUN

Cevap

5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununun 15, 48 ve 74. maddeleri ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 80/3-d maddesi hükümleri gereğince; emeklilik keseneği, emeklilik hakkı tanınan vazifelerde bulunduktan sonra illerin daimi komisyonu üyeliklerine seçilenlerle belediye başkanlığına seçilen veya tayin edilenlerin, kadro ödeneklerini geçmemek şartıyla son müktesep hak derecelerinin aylık veya ücret tutarları ile ödeneklerden alınır.Ancak, belediye başkanlarına emeklil...