TESİS BAĞIŞI KABULÜ VE BELEDİYE ŞİRKETİNE DEVRİ

İHALE İŞLEMLERİ BESNİ BELEDİYESİ 8 NİSAN 2022 CUMA

Soru

Kurumumuzda 2017 yılında 2. sınıf mezbaha olarak işletmek üzere demirbaşları ile birlikte 2. sınıf mezbaha ruhsatı alınmak şartıyla yap-işlet-devret ile 10 yıllığına ihaleye verilmiştir. İhale şartnamesi-nin 16. maddesinde "Sözleşme, belediyenin onayı dâhilinde başkasına devredilebilir" konulmuştur. İhale alıcısı 16. maddeye göre ihalenin kalan 7 yıllık süresini bağışlanma yolu ile belediye ait Anonim Şirketine devir etmek istiyor devir olmaz ise kalan 7 yıllık süresinin sadece kullanım hakkını belediye ait Anonim Şirketine devretmek istiyor.

2017 yılında Yap-İşlet-Devret ile 10 yıllığına verilen mezbaha ihalesi;

1-Şartnamenin 16. maddesine göre, yüklenici bu tesisi belediye bağışlanma yolu ile devredebilir mi? Belediye, aldığı bu tesisi Anonim Şirketine devredebilir mi?

2-Yüklenici Belediyenin bağışlanma yolu ile aldığı Anonim Şirketi'ne kalan 7 yıllık süresinin sadece kullanım hakkını devredebilir mi?

Haldun SALICI, Hukuk İşleri Personeli Besni Belediyesi - Besni / ADIYAMAN

Cevap

Öncelikle belirtelim ki, bahsettiğiniz model Yap-İşlet-Devret modeli değil, 5393 sayılı Belediye Ka-nunu’nun 18/j maddesinde bahsedilen “Yap-İşlet” modelidir. Zira Yap-İşlet-Devret modelinin uygu-lanması 3996 sayılı Kanuna tabidir ve Yüksek Planlama Kurulu izni gerektirir; yüksek maliyet ve ileri teknoloji gerektiren yatırımlar için bir finansman modelidir.Sorunuza gelince;1- Gerek tesisin, gerekse belirli bir süreliğine işletim hakkının belediyeye devredilmesine engel bir durum yoktur. Herhangi...