GIDALARIN ÜRETİM VE SATIŞINI YAPAN YERLERİN DENETİMİ

İŞYERİ AÇMA ÇATALAĞZI BELEDİYESİ 18 MAYIS 2007 CUMA

Soru

Yeni yürürlüğe giren Belediye Zabıta Yönetmeliğinin 10. maddesinin (c) bendinin 12. fıkrasında, za-bıta personelinin görevleri sayılırken, ekmek fırınları ve diğer gıda üreten yerlerinin denetimde, ilgili kuru-luşların talebi doğrultusunda nezaret etmek olduğu belirtiliyor.

Buradan hareketle;

1-Bizler, zabıta personeli olarak halkımızın sağlık koşullarını düşünmek zorunda olduğumuzdan, yet-kili olarak bu yerlerde sağlık denetimi (portör muayene kontrolü) yapma yetkimiz yok mu oluyor? Bizim gi-bi belde belediyelere tarım müdürlüğünden denetim elemanı ancak yılda bir kez geliyor.

2- Belediye zabıtasına bu yerlerde, sadece ekmek ve pide gramajını kontrol etme yetkisi mi verilmiş-tir?

Engin TAŞDEMİR, ZABITA KOMİSERİ Çatalağzı Belediyesi - Merkez / ZONGULDAK

Cevap

Belediye Zabıta Yönetmeliğinin 10. maddesinde, belediye zabıtasının görevleri sayılmaktadır. 10 maddenin (a) fıkrasının, beldenin düzeni ve esenliği ile ilgili görevlerinden olan 1. bendinde, belediye sınır-ları içinde beldenin düzenini, belde halkının huzurunu ve sağlığını sağlayıp korumak amacıyla kanun, tüzük ve yönetmeliklerde, belediye zabıtasınca yerine getirileceği belirtilen görevleri yapmak ve yetkileri kullan-mak sayılmıştır. Yönetmeliğin (c) fıkrasındaki, sağlık ile ilgili görevlerind...