SIHHİ İŞYERLERİNİN SINIFININ BELİRTİLMESİ

İŞYERİ AÇMA AKHİSAR BELEDİYESİ 22 TEMMUZ 2009 ÇARŞAMBA

Soru

15 Temmuz 2009 tarihinde yürürlüğe giren birinci sınıf lokanta, üç yıldızlı ve üzeri otel vb. turistlik yerlerdeki vergi oranlarının %8 den % 18’ e çıkartılmıştır. Bu yasa doğrultusunda ilçemiz vergi dairesi müdürlüğünden birinci sınıf lokantaların ivedi olarak listesi istenilmiştir. Ancak İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik hükümlerinde lokanta sınıflandırılmasını, vermiş olduğumuz lokanta ruhsatlarında belirtilmesi veya belirtilmemesi yönünde bir hüküm bulunmadığından, mevcut ruhsatlarda bu hususu belirtmemiş bulunmaktayız.

Ayrıca lokanta, kahvehane gibi yerleri ruhsatlandırmadan önce istenilen oda kayıt belgelerinde sınıf tayinlerinin bağlı bulundukları oda tarafından yapıldığı görülmüş olup işlemler oda kayıtlarında belirtilen sınıflara göre yapılmıştır.

Dolayısıyla tereddüde düşmüş olduğumuz sınıf tayini görevinin meslek odalarına mı yoksa belediyelere mi ait olduğu, eğer belediyemiz tarafından yapılacak ise vermiş olduğumuz ruhsatların faaliyet konusu kısmında birinci sınıf lokanta, ikinci sınıf lokanta gibi yazılmasının gerekip gerekmediği konularında bilgi vermenizi istiyoruz.

Cüneyt ALPER, Memur AKHİSAR BELEDİYESİ - AKHİSAR / MANİSA

Cevap

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğinin 14.maddesinde, sıhhî işyerlerinin ruhsatlandırılması sırasında bu Yönetmelikte belirtilen genel şartların yanı sıra sınıflarına ve özelliklerine göre Ek 1’de belirtilen şartlar aranır.İşyeri açma ve çalışma ruhsatı, Örnek 5’te yer alan bilgileri içerecek şekilde düzenlenir. Düzenlenen ruhsatta işyerinin sınıfı bölümünde bu husun belirtilmesi gerekir. Yönetmelik ekinde yer alan sıhhi müesseseler listesinde lokantaların sınıfları da belirt...