İŞGÜCÜ TEMİN HİZMETLERİNDE KDV TEVKİFATI

BELEDİYE GİDERLERİ SEYDİŞEHİR BELEDİYESİ 29 HAZİRAN 2010 SALI

Soru

K.D.V. Mükelleflerinin alt işverenlerden temin ettikleri iş gücü temin hizmetlerine ait mal ve hizmet satın alımlarında %90 K.D.V. tevkifatı uygulanması gerektiği Maliye Bakanlığının 0059 seri no ile 23/06/2010 tarihinde yayınlanan yazısı ile bildirilmektedir. Benim 2 aşamalı sorum olacak:

1-Belediye olarak satın aldığımız İtfaiye personel destek hizmeti bir iş gücü temin hizmeti olarak değerlendirilip %90 K.D.V tevkifatı mı uygulanacak, yoksa güvenlik hizmeti olarak değerlendirilip 2/3 tevkifatı mı uygulanacak?

2- Belediyemizce çim biçme işine ait alınan hizmet işi KDV tevkifat oranı %90 mıdır? İş gücü temin hizmetlerinin kapsamı daha açık, anlaşılır yorumu nedir?

Necdet UÇAR, Muhasebeci Seydişehir Belediyesi - Seydişehir / KONYA / SEYDİŞEHİR

Cevap

KDV tevkifat oranlarına ilişkin olarak ise, 91, 92, 93 ve müteakip seri no’lu KDV Genel Tebliğlerinde; -Yemek Servisi, Bahçe ve Çevre Bakım, Danışmanlık ve Denetim ile Uluslararası Gözetim Şirketleri tarafından ifa edilen gözetim hizmetlerinde 1/2, -Temizlik hizmetlerinde 2/3,-İşgücü hizmet alımlarında % 90,-Yapı denetim hizmetlerinde 1/2,-Makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ait tadil, bakım ve onarım hizmetlerinde 1/3,-Özel güvenlik hizmetlerinde 4/5 olarak belirtilmiştir.İtfaiye personelin...