Meslektaşımız İçişleri Bakanlığı Başkontrolörü Hasan KILIÇ tarafından kaleme alınan "Hisseli Belediye Taşınmazlarının Diğer Hissedarlarla Doğrudan Satışı İçin Belediye Meclis Kararı Gerekli Mi?" konusunun açıklığa kavuşturulduğu makalemiz dergimizin Haziran-2024 sayısındadır.
Dergimizin Haziran-2024 sayısına ulaşmak için tıklayınız...
Hisseli Belediye Taşınmazlarının Diğer Hissedarlarla Doğrudan Satışı İçin Belediye Meclis Kararı Gerekli Mi? (Hasan KILIÇ*)
1. GİRİŞ
Belediye; 5393 sayılı Be4lediye Kanunun 3/a maddesinde, Belde sakinlerinin mahallî müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan, idarî ve malî özerkliğe sahip kamu tüzel kişisi olarak tanımlanmıştır.
Yine 5393 sayılı Kanunun “Belediyenin yetkileri ve imtiyazları” başlıklı 15/h maddesinde de; Mahallî müşterek nitelikteki hizmetlerin yerine getirilmesi amacıyla, belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde taşınmaz satmak belediyelerin yetki ve imtiyazları arasında sayılmıştır.
Söz konusu yetkiye istinaden Belediyelerin taşınmazlarını satışa çıkarabilecekleri, bu satışların ise; Uyuşmazlık Mahkemesi Hukuk Bölümünün 7.2.2011 tarihli ve E:2010/93, K:2011/10 sayılı kararında da belirtildiği üzere İmar Kanunu, İmar Affı (Yapı Kayıt Belgesi), Belediye Kanunu ve serbest arsa satışları şeklinde olduğudur.
Bu yazımızın konusu ise başlıkta belirtildiği üzere 3194 sayılı İmar Kanununun 17/3 üncü maddesi uyarınca hisseli belediye taşınmazlarının diğer hissedarlara doğrudan satışı durumunda belediye meclis kararı alınması gerekip gerekmediği hususundaki farklı görüşler, ilgili mevzuat ve yargı kararları doğrultusunda idari işlemin usul (şekil) ve yetki unsurları açısından değerlendirme yapıp kanaat belirtmek olacaktır...
(Makalenin tamamı dergimizin Haziran-2024 sayısındadır. Sayımıza ulaşmak için tıklayınız...)
*İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Başkontrolörü
Editörün notu: KILIÇ’ın makalesi, belediyelerin taşınmaz satışlarında karşılaştıkları hukuki süreçleri ve bu süreçte belediye meclis kararının gerekliliğini detaylandırıyor. Belediyelerin taşınmazlarını satışa çıkarma yetkilerini ve bu yetkilerin uygulanması sırasında yaşanan pratik sorunları ele alarak, belediye yöneticilerine yönelik önemli bilgiler sunuyor. Keyifle okumanızı dileriz.
KONTDER
X (Twitter): @kontder İnstagram : kontderr
Güncellenme Tarihi : 4 Eylül 2024 Çarşamba