SÖZLEŞMENİN UYGULANMASINDA UYUŞMAZLIK

MEMURLARIN MALİ HAKLARI VE SOSYAL YARDIMLAR ŞANLIURFA BELEDİYESİ 20 NİSAN 2011 ÇARŞAMBA

Soru

Belediye ile özel şirket arasında yapılan “60,000 ton asfalt yapım işine” ilişkin olarak yapım işlerine ilişkin sözleşme imzalanmıştır. Bu sözleşme dahil tüm ihale belgelerinde “60,000 ton asfalt serim işi” olarak ihaleye çıkılmıştır. Hatta teklif birim fiyat cetveli dahi “60,000 ton asfalt serim işi” için alınmıştır. Bu ihalede belediyemize ait finisher makinesi ile diğer taşıma işi için belediyeye ait taşıyıcı makineler de kullanılacağı yer almıştır.

İhalenin son hakedişinde bu şirket yapılan asfalt serim işinin 10 tonluk kısmının asfalt serim işi değil de asfalt yaması işi yaptığını, yama işinin farklı bir iş kalemi olduğunu bu nedenle de yeni bir birim fiyatın belirlenmesi gerektiğini (ihale teklif cetvelinde sunulan fiyattan farklı hesaplanması gerektiği) bu yapılmadığı taktirde uyuşmazlık nedeniyle dosyanın Bayındırlık Bakanlığına gönderilmesi istenmiştir. Bu husus belediyece kabul görmemiş ve konulan ihtirazı kayıtla son hakediş ihale teklif cetvelinde sunulan fiyattan hesaplanmış ve ödenmiştir.

Belediye ile özel şirket arasında yapılan “60,000 ton asfalt yapım işine” rağmen yeni birim fiyat belirlemesi gerekir mi?

Yani yapılan asfalt işinin bir kısmı yama işi olunca yeni bir birim fiyat belirlenmesi gerekir mi, yoksa sözleşmede önemli olan yapılan asfalt tonajı olup yapılan tonaj üzerinden mi hesaplama yapılıp ödeme yapılacak?

Ahmet DİCLE, Sözleşmeli Personel Şanlıurfa Belediyesi - merkez / ŞANLIURFA

Cevap

Yapım işlerine ait tip sözleşme’nin 3.3’üncü maddesinde işin niteliği, türü ve miktarı düzenlenmiştir. Sorunuzda da belirttiğiniz üzere işin niteliği, türü ve miktarı 60,000 ton asfalt serim işidir. Yükleniciler de tekliflerini bu işe göre vermişlerdir. İdare olarak sözleşme hükümlerine uygun hareket etmeniz gerektiğinden yaptığınız işlemin doğru olduğu düşünülmektedir. Yüklenicinin talebine gelince;Yapım işlerine ait tip sözleşme’nin 28.1’inci maddesine göre, “Sözleşme ve eklerinde birim fiyatı...