SOYADI YOK

İMAR VE GECEKONDU YOLLARBAŞI 26 MAYIS 2011 PERŞEMBE

Soru

01/01/2011 Tarihinde bütün illerimizde uygulamaya giren 4708 Sayılı Yapı Denetimi Hakkındaki Kanun ve Yönetmeliklerin uygulanması ile ilgili aşağıda belirtilen tereddütler oluşmuştur.

Uygulama ile ilgili tereddütlerin giderilmesi için aşağıdaki belirtilen konular hakkında görüş beyan edilmesi hususunu arz ederim.

1) 4708 Sayılı Kanunun 1.maddesinde tek parselde, bodrum katı dışında en çok iki katlı ve toplam ikiyüz metrekareyi geçmeyen müstakil yapılar muaftır denmektedir.Bu konuda , uygulama imar planında 2 veya daha çok kata müsait yapıda vatandaş şimdilik tek kat 200 m2 ‘den aşağı ruhsatlı bina yapmak isterse yapı denetiminden muaf olacak mı ? Eğer muafsa ilerde ilave kat ruhsatı talep ederse toplamda 200 m2.’yi geçeceği için idare olarak ne yapmamız lazım ?

2) Plansız alanlarda tarımsal amaçlı yapı yapmak isteyen vatandaşların arazilerinin yüzölçümleri büyüktür.Bu parsellerde 200 m2 den küçük bina yapmak isteyen vatandaşlarımız yapı denetimine tabi olacak mı?

3) 4708 Sayılı Kanunun 1.maddesinde tek parselde, bodrum katı dışında en çok iki katlı ve toplam ikiyüz metrekareyi geçmeyen müstakil yapılar muaftır denmektedir.Bu 200 m2 ‘yi tespit ederken Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği 29.maddesinin 3.fıkrası gereği proje müellifinin hazırladığı proje tek katlı 200 m2’den küçük olarak hazırlanırsa ruhsat verilecek alan mı esas alınacak yoksa , (KAKS) (Emsal) Yani Yapının bütün katlardaki alanları toplamının parsel alanına oranından elde edilen alan 200 m2’den yüksekse bu alan mı esas alınacaktır ?

ALİ ERDEO, TEKNİKER YOLLARBAŞI - MERKEZ / KARAMAN

Cevap