YENİ RUHSAT TALEBİ, VERGİ MÜKELLEFİYETİNİ İPTAL EDEN İŞYERİ, İŞYERİNİN DEVRİ

İŞYERİ AÇMA KEMALPAŞA BELEDİYESİ 13 HAZİRAN 2011 PAZARTESİ

Soru

İlçemizdeki tüm ekmek fırınları yönetmelikteki şartları karşılamamakta ve yönetmelikteki 250 m2 büyüklüğünde hiçbir fırın bulunmamaktadır.

1- Bu durumdaki, yani yeniden ruhsat talebinde bulunduğunda şartları karşılayamayan fırınların devrinin yapılabilmesi mümkün müdür?

2- Vergi dairesinden mükellefiyetini iptal eden birisi bu durumu belediyeye bildirmediğinde biz kurum olarak bunu vergi dairesinden öğrenip ilgili ruhsatı iptal edebilir miyiz?

3-Herhangi bir devir durumunda, işletmenin o günkü şartlarda ruhsat alması mümkün değilse o işyerinin devri yapılabilir mi?

4-Eskiden ruhsat almış ama sonradan imar nedeniyle yerleşim merkezinde kalmış bir benzinlik ruhsatını devredebilir mi? Buradaki hüküm tüm işyerlerini de bağlamaz mı?

Mehmet Ertan OKUMUŞ, Ruhsat ve Denetim Müdür Vekili Kemalpaşa Belediyesi - Kemalpaşa / İZMİR

Cevap

1-İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğe göre; Bu Yönetmelik yürürlüğe girmeden önce mevzuatına uygun olarak ruhsatlandırılmış bulunan işyerleri yeniden ruhsatlandırılmaz. (md. Geçici 1 )Ruhsatta belirtilen faaliyet konusu ve adresin değişmemesi kaydıyla işyerinin devredilmesi halinde, devralan kişinin başvurusu üzerine dosyadaki bilgi ve belgeler esas alınmak suretiyle yeni işletmeci adına tekrar ruhsat düzenlenir. (md. 8) Yukarıda belirtilen hükümler uyarınca, bu gibi bir işye...