18 İNCİ MADDE UYGULAMASIYLA KAMUYA KAZANDIRILAN YERLERİN İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİYLE SATIŞI

İMAR VE GECEKONDU KEMERKAYA BELEDİYESİ 7 EKİM 2011 CUMA

Soru

Kasabamızda 1997 yılında yapılan 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 18. maddesi uygulaması sonucu uygulama alanındaki içinde ikamet edilen bazı konutların yol, park-bahçe vb. kamu alanları olarak ayrılan yerlerde kaldıkları, arazileri uygulamaya giren ve konutu bu alanlarda kalan şahıslara imar uygulamasından hakları ve payları olan arsalar aynı bölgeden verilmiştir. Belediyemiz de 2010 yılında imar değişikliği yaparak konutların bulunduğu söz konusu alanları konut alanına dönüştürmüştür.

Belediyemiz söz konusu alanlarda ihdas işlemleri yaparak, belediyemiz adına yeni oluşacak arsaları 2886 sayılı Yasa hükümlerine göre satmak istemektedir.

Belediyemiz satış işlemlerini nasıl gerçekleştirebilir. Yukarıda da bahsedildiği üzere yeni oluşan arsalar üzerinde de vatandaşın içinde ikamet ettiği ve kendilerince yapılan konutlar bulunacaktır.

Söz konusu alanlarda evi bulunan vatandaş mevzuat gereğince belediyemizle ve diğer resmi kurumlarla bu işi nasıl çözebilir? Vatandaşın da yapacağı iş ve işlemler var mıdır? Bu sorunun çözümü yönünde belediyemize bilgi verilmesini saygılarımla arz ederim?

Serdal ÖZKAN, Yazı İşleri Müdürü Kemerkaya belediyesi - BOLVADİN / AFYONKARAHİSAR

Cevap

3194 sayılı İmar Kanunu’nun 18’inci maddesine göre yapılan imar uygulamalarında belediyeler düzenleme ortaklık payından kendilerine bağımsız parsel oluşturamazlar. Bu konuda birçok yargı kararı mevcuttur. Olayınızda ise belediye plan değişikliğiyle kamuya terk edilen alanların kullanım şeklini değiştirerek kendisine bağımsız parseller oluşturmuştur. Uygulama esnasında yapamadığı işlemi uygulamadan sonra gerçekleştirmiştir. Belediyenizin bu uygulamasının mevzuata aykırı olduğu düşünülmektedir. Sö...