AVUKATLIK VEKALET ÜCRETLERİNİN DAĞITIMI

BÜTÇE VE MUHASEBE KÜÇÜKÇEKMECE BELEDİYESİ 2 KASIM 2011 ÇARŞAMBA

Soru

1389 sayılı Devlet Davalarını İntaç Eden Avukat ve Saireye Verilecek Ücreti Vekâlet Hakkında Kanun uyarınca belediye olarak kazandığımız davalarda, karşı taraftan tahsil edilen vekâlet ücretini emanet kayıtlarına alıyoruz. Dava kaybettiğimizde ise karşı tarafa ödenecek vekâlet ücretini bütçeden ödeme emri düzenleyerek giderleştiriyoruz. Tahsil edilen vekâlet ücretlerini yılsonunda hukuk işleri müdürlüğünde çalışan memur ve avukatlara mevzuatta belirtilen şekilde dağıtıyoruz. Kalan bakiyeyi ise gelecek yıla devrediyoruz. Bu konuda sormak istediğimiz bazı sorular var.

1) Tahsil edilen vekâlet ücretleri ertesi yıla devredilmeli mi, yoksa bütçe geliri mi yapılmalı?

2)Davayı hangi avukat kazanırsa kazansın tahsil edilen vekâlet ücretleri hukuk işleri müdürlüğü personelinin ortak ücreti olarak görülmekte ve ortak havuzdan dağıtım yapılmaktadır. Halbuki Mahalli İdareler Harcama Belgeleri Yönetmeliğine ekli örnek 23’te ise vekalet ücretinin paylaştırılmasında her bir avukatın kazandığı dava dikkate alınmaktadır.

Doğrusu hangisidir? Konu tüm belediyeleri ilgilendirdiğinden bu konuda vereceğiniz görüşünüz bizim için çok değerlidir.

Kadir EMEK, Bilgisayar İşletmeni Küçükçekmece Belediyesi - KÜÇÜKÇEKMECE / İSTANBUL

Cevap

5393 sayılı Belediye Kanununun 82’nci maddesinde “Belediye lehine sonuçlanan dava ve icra takipleri nedeniyle hükme bağlanarak karşı taraftan tahsil olunan vekâlet ücretlerinin; avukatlara (49 uncu maddeye göre çalıştırılanlar dâhil) ve hukuk servisinde fiilen görev yapan memurlara dağıtımı hakkında 1389 sayılı Devlet Davalarını İntaç Eden Avukat ve Saireye Verilecek Ücreti Vekâlet Hakkında Kanun hükümleri kıyas yolu ile uygulanır” hükmü bulunmaktadır. 1389 sayılı Kanun hükümlerine göre de, kaza...