HİZMET YILI DİKKATE ALINMADAN ZABITA MEMURU KADROSUNDAN ZABITA MÜDÜRÜ KADROSUNA ATANMA

GÖREVDE YÜKSELME VE TERFİ AFYON BELEDİYESİ 11 KASIM 2011 CUMA

Soru

1- 657 sayılı Kanunun değişik 68 inci maddesinin (B) bendinde; Eğitim ve Öğretim Hizmetleri sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağı derecelerden memur atanabilir. Ancak, bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi için memuru yüksek öğrenim görmüş olması, 3 ve 4 üncü derecedeki görevlere atanabilmek için en az 8 yıl, 1 ve 2 nci derecedeki görevlere atanabilmek için ise en az 10-12 yıl şartları aranıyor. Belediye de zabıta memuruyum. Zabıta müdürü kadrosuna atanmak istiyorum. 15.10.2007 yılında göreve başladım ve şu anda önlisans mezunuyum. İktisat fakültesi son sınıftayım seneye 31.07.2012 de iktisat fakültesi mezunu olduğumda görevde zabıta müdürü kadrosunu almam mümkün olmasa da 8 yıl şartı olmasına rağmen daha küçük kademeden mesela 5, 6, 7. nci derece kadrolardan zabıta müdürü olarak başlayabilir miyim?

2- 4 Temmuz 2009 tarih ve 27278 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin 5 inci maddesinde görevde yükselmeye tabi kadrolar belirtilmiş yönetim hizmetleri grubunda müdür ve diğer kadrolar sayılmış, ancak; Yönetmeliğin zabıta ve itfaiye personeli başlıklı 21. maddesinde zabıta ve itfaiye personelinin görevde yükselme işlemleri kendi mevzuat hükümlerine göre yürütülür denmektedir. Yürürlükte olan Belediye Zabıta Yönetmeliği’nin 17 nci maddesinde ise zabıta daire başkanı ve zabıta müdürü dışındaki kadrolara yapılacak atamalarda aşağıdaki şartlar aranır denilmektedir. Mevcut yönetmeliklere göre gerekli diğer şartları taşıması halinde bir zabıta memuru, komiser ve amirinin görevde yükselme eğitimi ve sınavına katılmadan boş bulunan zabıta müdürü kadrosuna atanması mümkün müdür? Yani kısacası ben zabıta memuruyum ve önlisans mezunuyum zabıta müdürü (zabıta şube müdürü değil) kadrosuna atanabilir miyim? Üst yöneticinin oluru ile görev yapmam mümkün, fakat kadroya geçmem konusunda sorun var mıdır? Çünkü daire başkanlığı ve zabıta müdürlüğü hariç diğer amir komiser ve şube müdürü atamaları için şartlar bulunmaktadır.

Selami KANDEMİR, Zabıta Memuru afyon belediyesi - Merkez / AFYONKARAHİSAR

Cevap

1- Belediye ve Bağlı Kuruluşları İle Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmeliğe ekli; Ek – 4: Belediye Ve Bağlı Kuruluşları İle Mahalli İdare Birlikleri Kadro Kütüklerinde; (I) Sayılı Kütük olan, Belediye Ve Bağlı Kuruluşları İle Mahalli İdare Birlikleri Memur Kadro Kütüğünde GİH sınıfından zabıta müdürünün unvan kodunun 11190 olduğu ve en üst derecenin (1), en alt derecenin (4) olduğu belirtilmiştir. Diğer müdür kadrolarında da durum aynıdır.Söz konusu Yönetmeli...