FAALİYETİ BESİCİLİK OLAN İŞYERİNE RUHSAT VERİLMESİ VE ÇEVRE SAĞLIĞI

İŞYERİ AÇMA GÖZCÜLER 14 KASIM 2011 PAZARTESİ

Soru

8 bin nüfuslu bir belde belediyesinin mahallesi içerisinde meskenlerden 40-50 metre mesafede bu-lunan ahırdan çıkan gübre kokusu ve sivrisineklerden rahatsız olan mahalle sakinleri şikayet dilekçelerinde sağlık bakımından mağdur olduklarını iddia etmektedirler.

Bu işyeri sahibi 01.02.2011 tarihinde belediyemize başvurarak İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı alma talebinde bulunmuştur. Dosyasında yapılan inceleme neticesinde işyeri (ahır) yapının yapı kullanma izin belgesinin olmadığı ancak yapının elektrik kaydının 12 Ekim 2004 tarihinden önce yapıldığı; ancak imar planında söz konusu yerin ahır olarak işlenmediğinden işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmediği gibi herhangi bir işlem yapılmamıştır. Halen ahırın içerisinde 28 adet büyükbaş hayvan bulunmaktadır. Büyükbaş hayvan besiciliği için İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğe göre, yukarıda belirtilen eksikliklere rağmen işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilir mi?

İşyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi veya verilmemesi halinde nasıl bir işlem uygulanır ve ne tür belgeler istenir?

Necati YAKUT, Zabıta Komiser Vekili Gözcüler - İskenderun / HATAY

Cevap

1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununda; ”Vilayetler ve kazalar umumi hıfzıssıhha meclisleri” başlığı altında ve 23-28. madde hükümlerinde düzenlemeler bulunmaktadır. Kısaca; İl ve İlçelerde kurulan bu meclisler Valinin veya Kaymakamın başkanlığında toplanmaktadır. Hıfzıssıhha meclisleri olağan olarak ayda bir kere toplanırlar. Olağan üstü durumlarda veya bir sari ve salgın hastalığın ortaya çıkması halinde valinin daveti üzerine toplanabilir. Hıfzıssıhha meclisleri; Yerel halkın sağlık durumunu...