İLLER BANKASI ORTAKLIK PAYI VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ

BELEDİYE GELİRLERİ TAHTAKÖPRÜ BELEDİYESİ 25 KASIM 2011 CUMA

Soru

6107 sayılı İlbank Kanunu’nun 4. maddesine göre %5 ortaklık payı (sermaye payı) %2’ye düşürülmüştür. 2011 yılı Şubat ayından bu yana İlbank ana sayfasından kesilen miktarları sermaye bilgileri olarak görebiliyoruz. 2011 Yılı Şubat ayından bu yana da hisselerimizden ortaklık payı adı altında herhangi bir kesinti yapılmamıştır. Kasım ayı dahil olmak üzere hisselerimizden yaklaşık olarak 6-7 bin liraya yakın kesinti olmuştur. Fakat bu kesintiler ile ilgili olarak bu güne kadar da herhangi bir işlem yapmadım.

Yapmış olduğum araştırmalardan, ortaklık payı kesintisinin kaynağından kesildiği ve kesilen miktarın da belediyemizin brüt İller Bankası geliri olduğu ve bu doğrultuda muhasebe işlemi yapılması gerektiği şeklinde kanaatim oluştu. Bu konuda yapılması gereken işlemler ve kayıtlar hakkında bilgi verilmesini arz ederim.

Mustafa DURSUN, Mali Hizmetler Müdürü Tahtaköprü Belediyesi - İnegöl / BURSA

Cevap

6107 Sayılı İlbank Kanununun 4. Maddesinde, ortaklar arasında belediyeler de sayılmıştır. Dolayısıyla belediyelerin paylarından kesilerek, ortaklık payı adı altında İlbank sermayesine aktarılan tutarlar 240 no’lu varlık hesabında (borcunda) izlenmeli; 630 Faaliyet Giderleri Hesabı çalıştırılmayarak, yalnızca bütçe geliri ve gideri olarak kaydedilmelidir. Hisselerden yapılan kesintiler öğrenildiği anda, istihkakın tamamı hem faaliyet geliri hem de bütçe geliri olarak kaydedilmeli; ortaklık payı o...