GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILAN PERSONELİN PRİM KESİNTİSİ

SÖZLEŞMELİ PERSONEL GÖCEK BELEDİYESİ 26 OCAK 2012 PERŞEMBE

Soru

Göcek Belediyesinde Fen İşleri Müdürü olarak çalışmakta iken 13.11.2000 tarihinde açığa alınan personelimiz 05.01.2001 tarihinde göreve iade edilmiştir. Ayrıca zabıta memuru olarak çalışmakta iken 14.02.2001 tarihinde açığa alınan personelimiz 14.10.2002 tarihinde göreve iade edilmiştir. İki personelimizin açıkta kaldığı tarihlerde Emekli Sandığına 657 sayılı Kanun’un 141’ inci maddesine göre aylıklarının üçte ikisi ödenmiştir. İlgi personellerin emeklilik aşamasında açığa alındığı dönemlerde eksik yatırılan üçte bir oranındaki emekli keseneğinin yatırılmaması halinde emeklilik tarihini ve emekli aylığını etkiler mi?

Ayrıca memurların açığa alındığı tarihler arası eksik yatırılan (üçte birlik) prim tutarlarına ödeme yapılması halinde gecikme zammı tahakkuk ettirilir mi? Gecikme zammı tahakkuk etmesi halinde bu tutarı belediye bütçesinden ödeme yapabilir miyim?

Sunay ÇEVİK AKKAYA, Mali Hizmetler Müdürü Göcek Belediyesi - FETHİYE / MUĞLA

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun görevden uzaklaştırılan veya görevinden uzak kalan memurların hak ve yükümlülüğü başlığını taşıyan 141’inci maddesinde; “Görevden uzaklaştırılan ve görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınan memurlara bu süre içinde aylıklarının üçte ikisi ödenir. Bu gibiler bu Kanunun öngördüğü sosyal hak ve yardımlardan faydalanmaya devam ederler.143 üncü maddede sayılan durumların gerçekleşmesi halinde, bunların aylıklarının...