RUHSATSIZ İŞYERİNİN TAHLİYESİ VE AYNI İŞYERİNİN RUHSATLI OLMADIĞINDAN KAPATILMASI

İŞYERİ AÇMA AFYONKARAHİSAR 26 TEMMUZ 2012 PERŞEMBE

Soru

İlimizde ruhsatsız olarak çalıştığı tespit edilen Şarküterinin kapatma işlemleri için Yönetmeliğin 40. maddesinin birinci fıkrasının ( c ) bendine göre 3 gün süre verilmiş, süre sonunda işyerini mühürlemeye gidildiğinde işyeri sahibi tarafından işyerinde bozulabilecek malzemelerinin bulunduğunu bu nedenle işyerini kapattırmayacağını söyledi. Bizler malzemelerin boşaltılması için bekleyebileceğimizi söyleme-mize rağmen işyeri sahibi işyerindeki bozulabilecek malzemelerini boşaltmadı. Ekiplerimiz işyerini mü-hürledi. İçeride bozulan malzemelerden dolayı hakkımızda şikâyetçi olacağını söyledi.

a) Bizler Yönetmeliğin 40. maddesinin birinci fıkrasının ( c ) bendine göre eşyaların çıkarılmasına izin verdiğimiz halde eşyaları çıkartmıyor veya mazeret belirtiyor ise yaptığımız kapatma işlemi doğru mudur?

b) Kapatma işleminde işyeri sahibi veya kanuni temsilcisi hazır bulunmuyor veya gelmiyor ise nasıl bir işlem yapılacaktır?

Resul ERKMEN, Zabıta Memuru Afyonkarahisar - Merkez / AFYONKARAHİSAR

Cevap

Her şeyden önce İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 40.maddesindeki düzen-leme, söz konusu yönetmeliğin 39. maddesi uyarınca, 2559 sayılı Kanunun 8. maddesinde sayılan hu-susların tespiti halinde mahallin en büyük mülki idare amiri tarafından verilen geçici süreyle faaliyetten men edilmesi kararının uygulanmasına yönelik düzenlemedir. İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 6. maddesine göre; yetkili idarelerden usulüne uygun olarak işyeri açma ve çalışma ru...