AVM MERKEZLERİNDE AÇILAN SİNEMALARA İŞYERİ RUHSATI VERİLMESİ

İŞYERİ AÇMA GÜNGÖREN BELEDİYESİ 10 EYLÜL 2012 PAZARTESİ

Soru

Belediyelerin Ruhsat ve Denetim Biriminde görev yaparken her gün yeni yeni adı ve niteliği Kanun ve Yönetmeliklerde geçmeyen iş kollarının Ruhsat alma talebi veya Ruhsat Başvurusu ile karşı karşıya kalmaktayız, biz belediye görevlileri tarafından verilmekte olan her bir ruhsat Kanun önünde hukuk açısından bizi sorumlu hale getirmektedir. İlçemiz sınırları dahilinde bulunan büyük bir AVM İçerisinde açılan kısa metrajlı film gösterimi yapan (3 dakikalık) ismen (SİNEMAX) diye adlandırılan bir işyeri ruh-sat alma başvurusunda bulunmuştur. Bu işyerinde gösterimi izleyen müşteri aynı zamanda filmin gös-terimi sırasında zaman zaman izlenen gösteri hareketlerinin ritmine uyacak şekilde oturduğu koltuğa bağlı bir şekilde koltukla birlikte hareket etmekte ve bunun sonucu olarak da zaman zaman heyecan nedeniyle izleyicilerin bağırıp çağırma şeklindeki davranış sergilemelerine neden olmaktadır.

Yönetmelikte belli olmayan bu işyerine ne ad altında ruhsat vermeliyiz. Sinema olarak değerlendi-rilmesi ne derece uygundur?

Bilal ÖZGEDİK, Ruhsat Memuru Güngören Belediyesi - Güngören / İSTANBUL

Cevap

5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'ndaki 5.maddeye göre “Sinema eserleri, her nevi bedii, ilmi, öğretici veya teknik mahiyette olan veya günlük olayları tespit eden filmler veya sinema filmleri gibi, tespit edildiği materyale bakılmaksızın, elektronik veya mekanik veya benzeri araçlarla gösterilebilen, sesli veya sessiz, birbiriyle ilişkili hareketli görüntüler dizisidir. “Kanunda yer alan bu hükme göre işyerindeki faaliyet kısa metrajlı film olsa dahi yapılan iş sinema gösterimidir. Bu ...