BİNA İNŞAAT HARCI

BELEDİYE GELİRLERİ SELÇUKLU BELEDİYESİ 28 KASIM 2012 ÇARŞAMBA

Soru

Belediye Gelirleri Kanununun Ek 4. maddesinde; “Bina İnşaat Harcının matrahı, her bir konut veya işyeri biriminin ayrı ayrı inşaat sahasının yüzölçümleridir. Konut inşatlarında inşaat alanının tespitinde, sığınak, merdiven sahanlığı, müşterek garaj, depo, kalorifer ve kapıcı dairesi gibi ortak yerlerden gelen paylar ile kömürlükler hariç tutulur, özel garaj ve özel depo gibi müştemilat dâhil edilir. İşyeri inşaatlarında, inşaat alanına müştemilat ve ortak yerlerden gelen hisselerin tümü dâhildir.” denilmektedir.

Matrah hesabında; işyeri inşaatlarında ortak alanların dağıtılması hususu inşaatın sadece işyeri ba-ğımsız bölümlerden oluşması durumunda mı geçerlidir? Hem işyeri hem de konut bağımsız bölümlerin olduğu inşaatlarda ortak alanlar payları oranında işyeri bağımsız bölüm alanlarına dağıtılacak mıdır?

Dinçer BÜYÜKSARAÇ, Yapı Ruhsat Görevlisi, Selçuklu Selçuklu Belediyesi - Selçuklu / KONYA

Cevap

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun Ek 4. maddesinde, "Bina inşaat Harcının matrahı, her bir konut veya işyeri biriminin ayrı ayrı inşaat sahasının yüzölçümleridir. Konut inşaatlarında inşaat alanının tespitinde, sığınak, merdiven sahanlığı, müşterek garaj, depo, kalorifer ve kapıcı dairesi gibi ortak yerlerden gelen paylar ile kömürlükler hariç tutulur, özel garaj ve özel depo gibi müştemilat dâhil edilir. İşyeri inşaatlarında, inşaat alanına müştemilat ve ortak yerlerden gelen hisselerin ...