BELEDİYEYE AİT İNTİFA HAKKI BULUNAN TAŞINMAZIN SATIŞ İHALESİNİ YAPABİLMEK İÇİN İLGİLİ FİRMADAN MU-AFAKATNAME ALINMASI GEREKLİ MİDİR?

İHALE İŞLEMLERİ MALKARA BELEDİYESİ 24 HAZİRAN 2013 PAZARTESİ

Soru

Mülkiyeti Belediyemize ait 5.adet parselden oluşan arsa niteliğindeki taşınmaz 2005 yılında tapuda tevhit işlemi yapılarak tek parsel haline dönüştürülmüş ve 3194 sayılı kanunun 8-b maddesine göre ko-nut alanından çıkarılarak; konut dışı çalışma alanına geçirilerek plan değişikliği yapılmıştır. Belediye adına kayıtlı taşınmaz arsasına Benzin İstasyonu ve Sosyal Tesis olarak 13.12.2005 tarihinde yapı ruhsa-tı ve yapı kullanma izin belgesi verilmiştir. Daha sonra da 05.05.2006 tarihinden itibaren 10 yıl süreli olarak bir petrol şirketine intifa hakkı verilmiş ve bu hak halen devam etmektedir. Belediye Meclisi taşınmaz arsa ile ilgili olarak 02.07.2010 tarihinde satış kararı almış ve değer tespitinin yapılabilmesi için kıymet takdir komisyonu oluşturulmuştur. Kıymet Takdir Komisyonunun raporunda; taşınmazın tapu-da arsa niteliğinde olduğu ama benzin istasyonu olarak kullanıldığı ve üzerinde binaların mevcut oldu-ğu, yapı ruhsatı ve yapı kullanma izninin olduğu ve satış işleminin gerçekleştirilebilmesi için öncelikle tapuda verilen ruhsatlara ve kullanımına göre cins değişikliğinin yapılması gerektiği ve değer tespitinin uzmanlık gerektirdiği bunun için diğer hususlarında dikkate alınarak piyasada çalışan yetkili değerleme uzmanlarınca yapılmasının uygun olacağı belirtilmiştir. Bu rapora istinaden 13.03.2013 tarih itibariyle tapudan cins değişikliği yapılarak "Betonarme Benzin İstasyonu Sosyal Tesis Ve Arsası" niteliğine dö-nüştürülmüş ve piyasada çalışan yetkili değerleme uzmanlarından değer tespitleri yaptırılarak raporları hazırlanmıştır. Şimdi öğrenmek istediğimiz bu taşınmazın satış ihalesini yapabilmemiz için herhangi bir sakınca durumunun söz konusu olup olmadığı ve tapuda 10 yıllık intifa hakkı olduğundan ve bu süre devam ettiğinden, ilgili petrol şirketinden satış için muvafakatname alınıp alınmayacağı?

Emine FİSTANLI, Mali Hiz.Müd.V. Malkara Belediyesi - Malkara / TEKİRDAĞ

Cevap

4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 794. maddesinde “ İntifa hakkı, taşınırlar, taşınmazlar, haklar veya bir malvarlığı üzerinde kurulabilir. Aksine düzenleme olmadıkça bu hak, sahibine, konusu üzerinde tam yararlanma yetkisi sağlar.” 796. maddesinde “ İntifa hakkı, konusunun tamamen yok olması ve taşınmazlarda tescilin terkini; yasal intifa hakkı, sebebinin ortadan kalkması ile sona erer. Sürenin dol-ması veya hak sahibinin vazgeçmesi ya da ölümü gibi diğer sona erme sebepleri, taşınmazlarda mali...