DOĞRUDAN TEMİN, MUAYENE KABUL, SATIN ALMA

İHALE İŞLEMLERİ 9 EKİM 2013 ÇARŞAMBA

Soru

Mühendislik fakültesi mezunuyum ancak üniversitede akademik kadroda görev yapmaktayım. Ge-çici görevlendirme ile hastane bilgi işlem birimi yöneticiliği yapmaktayım. Doğrudan temin, firma ha-kedişleri ve geçici kabul komisyonu hakkında bir kaç sorum olacaktı.

a) Şartnameyi hazırlayan kişi piyasa araştırması yapabilir mi ve bu tutanağa imza atabilir mi? Taşe-ron firma elemanı piyasa araştırması yaparak bu tutanaklara imza atabilir mi? Olası bir durumda so-rumlu tutulabilir mi?

b) Şartnamede imzası bulunan kişi muayene kabul komisyonu üyesi olabilir mi, aynı zamanda piya-sa araştırması yapan kişi olabilir mi?

c) Sözleşme kapsamında her ay hakediş yapılan bir firmanın yaklaşık 14 sayfalık tüm evrakı, (bu ev-raklar içerisinde hakediş tutarı ve önceki hakedişlerin miktarı yazılı) teknik şartnameyi hazırlayan kişi olarak tarafımızdan hazırlanır mı, bu işlem sözleşmeyi imzalayan satınalma biriminin haricinde başka kişilere yaptırılabilir mi?

d) Yapı işlerinde geçici kabul komisyonu kurulurken neler baz alınır? Komisyondaki teknik üyeler işin denetimini hangi esaslara göre yapmalıdır?

e) Satınalma ile ilgili herhangi bir eğitimi olmayan kişiye yukarıda saydığım görevler verilebilir mi?

Nuri TUYLUCE, akademisyen - / AĞRI

Cevap

a) Anayasanın 128. maddesinde; Devletin, kamu iktisadi teşebbüsleri ve diğer kamu tüzelkişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevlerin, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görüleceği hükmü bulunmaktadır.657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4. maddesinde; kamu hizmetlerinin; memurlar, sözleşmeli personel, geçici personel ve işçiler eliyle gördürüleceği, mevcut kuruluş biçimine bakılmaksızın, Devlet ve diğer kam...