BELEDİYE MECLİSİ TOPLANTISI VE BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ

BELEDİYE MECLİSİ AYDIN BELEDİYESİ 18 KASIM 2013 PAZARTESİ

Soru

Bütçe oylaması; Bütçe görüşmeleri sırasında İlk iki oturum gerçekleşti. Plan Bütçe komisyonu rapo-ru okundu, ertelen günde yeterli sayı oluşamadığından 15 Kasım 2013 günü toplanamadı. Başkan 16 Kasım 2013 sabah 08.00 çağrı yaptı ve çağrı saatinde başkan dâhil 32 kişilik meclis başkan dâhil 26 kişi olarak toplandı. Bütçe oylamasında 9 üye kabul 16 üye çekimser oy kullandı. Ayrıca toplam 17 müdürlük oylandı. 1 müdürlük için ret verildi. Bu durumda;

1) Bütçenin tamamı kabul edilmiş midir?

2) 9 kabul 16 çekimser ile kabul edilmiş olsa bile 1 müdürlük için verilen ret kararı sonrası o müdür-lük bazında ne yapılacak?

3) Eğer oylama da 9 kabul yeterli değilse ne yapılacak? 5393 sayılı yasa yılsonuna kadar bütçe çıka-rılmalı demekte. Aralık ayı meclisine tekrar gelecek mi?

4) Bütçe oylamasında sıra ve usuller hakkında ayrıntılı bilgiyi nereden ulaşabilirim? Oylamada baş-kan bütçenin harcama kalemlerinde müdürlük bütçelerini okuttu. Teklif verdik kabul etmedi, sonrada bütçe geçti diyerek olayı sonlandırdı.

Uğur ALKANLI, Belediye Meclisi Üyesi Aydın Belediyesi - MERKEZ / AYDIN

Cevap

5393 sayılı Belediye Kanununun 22. maddesinde, “Belediye meclisi, üye tam sayısının salt çoğunlu-ğuyla toplanır ve katılanların salt çoğunluğuyla karar verir. Ancak, karar yeter sayısı, üye tam sayısının dörtte birinden az olamaz” hükmü bulunmaktadır. Dolayısıyla 32 üye sayılı meclisin 26 kişi ile toplan-ması normaldir. Ancak, geçerli karar alınabilmesi için 26 üyenin en az 14 ünün “kabul” şeklinde oy kul-lanması gerekir. Belediye bütçesi belediye meclisinin bir kararıdır. Bütçeyi meclis çıkarır...