TARIMSAL DEPO HARÇLARDAN MUAF MI?

BELEDİYE GELİRLERİ HACIBEKTAŞ BELEDİYESİ 18 KASIM 2013 PAZARTESİ

Soru

İlçemiz imar planı sınırları içerisinde imar planında ayrık nizam 2 kat olan bir yer vatandaşın talebi üzerine imar planında ticaret alanına çevrildi. Daha sonra 3194 sayılı İmar Kanunun 18. maddesine göre parselasyon yapılarak imar durumu verildi. Bu yer için gerekli olan projeler çizildi ve ruhsat aşamasına geldi. Mimari projede ve diğer projelerde "tarımsal depo" olarak geçmektedir.

Ruhsat vermeden ruhsat harcını hesap edip vatandaşa bu paranın yatacağını söylediğimde, vatandaş ve proje müelliflerince "Söz konu yapının tarımsal amaçlı depo olduğu ve 2464 sayılı Kanuna göre bina inşaatları bina inşaat harcından müstesna olduğu" belirtildi.

Söz konusu yapıdan bina inşaat harcı, plan tasdik harcı vb. gibi harç alınıp alınmayacağı hakkında görüşlerinizin verilmesini arz ederim.

Mete BERKTAŞ, Fen İşleri Müdür Vekili Hacıbektaş Belediyesi - Hacıbektaş / NEVŞEHİR

Cevap

Belediye Gelirleri Kanununun Ek 2. maddesinin (c) bendi uyarınca, "Her türlü fabrika, değirmen, sı-nai nitelikteki imalathaneler ve tersaneler, organize sanayi bölgelerinde yapılan her türlü bina inşaatı ile sera ve benzeri örtü altı tarım yapılan tesisler, ahır, samanlık, kümes, su ürünleri ve hayvan barınağı ile yemlik gibi yapı ve tesis inşaatları bina inşaat harcından müstesnadır."Aynı Kanunun 80. maddesinde "İmar mevzuatı gereğince aşağıda belirtilen harçlar belediyece tahsil olunur.a) Bele...