BİNA İNŞAAT SINIFLARININ TESPİTİNDE YAŞANAN TEREDDÜTLER

BELEDİYE GELİRLERİ SANCAKTEPE BELEDİYESİ 23 MAYIS 2013 PERŞEMBE

Soru

14 nolu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğinde "Diğer taraftan, binanın bir alt veya üst sınıftan hangisine gireceği konusunda tereddüde düşülen hallerde, rayiç bedelin beyan edilmesinin esas oldu-ğu da dikkate alınarak, bir üst sınıf bildirilmelidir. Örneğin binanın üçüncü sınıfa mı yoksa ikinci sınıfa mı gireceğinde tereddüt gösteriliyorsa, bu binanın ikinci sınıf inşaat kabul edilmesi uygun olacaktır" denilmektedir.

1982 yılında yayınlanmış olan "Bina inşaat sınıflarına ilişkin cetvelin" güncel olmaması nedeniyle tereddütler yaşanıyor.

Yoklama memurları tespitini yapıyor. Örnek olarak yazıyorum 10 maddenin 3 tanesi 1. sınıf 7 tane-si 2. sınıf. Mükellef tereddüt etmeden 2. sınıf diyor. Fakat biz 2011 yılında yapılmış binaya diyoruz ki 1983 yılında çıkan 14 nolu tebliğde "Ülkemizde mesken olarak kullanılan betonarme karkas ve yığma kagir tarzındaki binaların büyük çoğunluğunun ikinci sınıf oldukları gözönünde bulundurularak" diye ibare mevcut. 1983 te ülkemizdeki binalar 2. sınıf ise 2011de yapılan binada kullanılan malzemenin ka-litesi aynı olabilir mi? Mümkün olur mu? Tereddüt etmeden 1. sınıf olması gerekir diyoruz. Buna göre 2005ten sonra ruhsatlı yapılan binaların 1. sınıf sayılması normal olduğunu anlatan açıklayıcı bir cevap verebilirseniz çok büyük bir adım atılmış olur.

Samet UZUN, Memur Sancaktepe Belediyesi - SANCAKTEPE / İSTANBUL

Cevap

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 7. maddesinde bina vergisinin matrahı, binanın bu kanun hü-kümlerine göre tespit olunan vergi değeri olduğu hüküm altına alınmıştır. Aynı Kanunun 29. maddesinin “b” bendinde Binaların vergi değerinin Binalar için, Maliye ve Bayındırlık ve İskân bakanlıklarınca müştereken tespit ve ilân edilecek bina metrekare normal inşaat maliyetleri ile (a) bendinde belirtilen esaslara göre bulunacak arsa veya arsa payı değeri esas alınarak 31 inci madde uyarınca hazırlanmış...