BORÇLANMA, LEASİNG KREDİSİ KULLANMA

BELEDİYE GİDERLERİ GÖNEN BELEDİYESİ 21 ŞUBAT 2014 CUMA

Soru

Belediye Meclisimizin almış olduğu 07.02.2014 tarih ve 11-12 sayılı kararları gereğince Belediyemi-ze ait iki adet iş makinesinin 2886 sayılı Devlet İhale Kanuna göre satışına karar verilerek yenisinin alınmasına ve yeni alınacak olan iş makinelerin kredi ile alınmasına karar verilmiştir. Alınan bu karar gereğince;

1- Belediyemizin İller Bankasından da borçlanma durumu bulunduğundan dolayı özel bankadan borçlanabilir mi?

2- İller Bankasından borçlanma durumu yerel seçimler nedeniyle kredilerin kullanımı yapılmadığın-dan dolayı borçlanma yapamadığı için özel bankalardan borçlanma yapabilir mi?

3- Belediyemizin alacağı iş makinesi olması nedeniyle özel bankaların buna normal kredi tahsisi yapmaması halinde leasing kredi kullanabilir mi?

4- Leasing kredisi kullanmasının uygun olması halinde kredinin kullanımında (faizler için teklif mi yoksa ihalemi yapılacak ) hangi yol izlenecektir?

Yukarıda maddeler halinde yazılı olan hususlar ile ilgili olarak yapılacak işlemlere esas olarak gerek-li görüşün ivedi olarak verilmesi hususunda gereğini arz ederim.

Güngör TAŞ, Fen İşleri Müdür Vekili Gönen Belediyesi - Gönen / ISPARTA

Cevap

5393 sayılı Belediye Kanununun 18. maddesinin 1. fıkrasının (d) bendi uyarınca borçlanmaya karar vermek belediye meclisinin görev ve yetkileri arasındadır. Bu bağlamda meclis kararında borçlanma miktarının belirtilmesi gerekir. Alınacak olan iş makinelerinin alınacak kredi miktarını belirtmeden kredi ile alınmasına karar verilmesi usulüne uygun alınmış bir borçlanma kararı değildir.6107 sayılı İller Bankası Kanununda Bankanın amaçlarından biride; il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşla...