MUAYENE VE KABUL KOMİSYONU KURULMASI VE KOMİSYONDA PROJEYİ YAPANIN VE TEKNİK ŞARTNAMEYİ HAZIRLAYANIN YER ALMASI

İHALE İŞLEMLERİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 20 MAYIS 2015 ÇARŞAMBA

Soru

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Alt Yapılar Şube Müdürlüğünde ziraat mühendisi olarak görev yapmaktayım. Müdürlük olarak sulama ve his göletleri inşaatlarının proje yapımlarını ve uygulamalarını yürütmekteyiz.

Bilindiği üzere söz konusu işler, doğrudan temin ya da açık ihale usulü yapılarak yükleniciye yaptırılmaktadır. Bu işlerin yaptırılması için de müdürlük tarafından kontrolör atanmaktadır.

Büyükşehir Belediyemiz yetkileri tarafından bu işlerde muayene ve kabul komisyonu kurulması gerektiği tarafıma bildirilmiştir. Ancak bu komisyonda projeyi yapanın ve teknik şartnameyi hazırlayanın kurulda bulunamayacağı da belirtilmiştir. Bu bilginin doğruluğunu ve bu işleri açıklayan detaylı bir yasa var ise tarafınızca paylaşılmasının uygun olacağını düşünmekteyim.

Ayrıca açık ihale usulünün yürütülmesi için de muayene ve kabul komisyonu gerekli midir? İşin kontrol mühendisi tarafından yürütülmesi ve bitiminde geçici kabul komisyonu, senesine de kesin kabul komisyonu kurulması uygun değil midir?

Cem İbrahim DÖLGEN, Ziraat Mühendisi Büyükşehir Belediyesi - / TEKİRDAĞ

Cevap

Öncelikle belirtelim ki muayene ve kabul komisyonu kurulmasının uygulanan ihale usulüyle hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 27 nci maddesine göre; “İhale dokümanında; isteklilere talimatları da içeren idari şartnameler ile yaptırılacak işin projesini de kapsayan teknik şartnameler, sözleşme tasarısı ve gerekli diğer belge ve bilgiler bulunur. Ön yeterlik dokümanında ise adaylarda aranılan şartlara, ön yeterlik kriterlerine ve gerekli diğer belge ve bilgilere yer ver...