BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN SORUMLULUK ALANLARINDA İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATI VERİLMESİ, RUHSATA BAĞLI İLAN REKLAM VE İŞYERİNİN ÇEVRE TEMİZLİK VERGİLERİ VB. GELİRLERİ TAHSİL EDECEK OLAN BELEDİYE

İŞYERİ AÇMA DEMİRCİ BELEDİYESİ 6 ŞUBAT 2017 PAZARTESİ

Soru

Büyükşehir Belediyesinin sorumluluk alanlarında işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi, ruh-sata bağlı ilan reklam ve işyerinin çevre temizlik vergileri vb. gelirleri tahsil edecek olan belediye )

Demirci ilçemiz Manisa iline bağlıdır. En son 6360 sayılı Kanunla Manisa Büyükşehir Belediyesi olmuştur. İlçemiz Belediyesi de Kanun gereği bazı görev ve yetkileri Büyükşehir Belediyesine devir etmiştir. Sorumluluk alanları (bulvar, cadde, meydan vb.) belirlenmiştir. Sorumluluk alanlarındaki işyerlerine ruhsat verilmesi durumunda her Belediye kendi sorumluluk alanına giren yerlere ruhsat vermeye yetkili olarak biliyorduk. Ancak Manisa Valiliği üzerinden gelen Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün 09.01.2017 gün ve E.328 sayılı yazılarında “Yukarıda açıklanan mevzuat hükümleri çerçevesinde; birinci sınıf gayrisıhhi müesseseler ile büyükşehir belediyesince yaptırılan veya işletilen yerlerin büyükşehir belediyesi; sıhhi, ikinci sınıf ve üçüncü sınıf gayrisıhhi müesseseler ile umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin ise ilgili ilçe belediyesi tarafından ruhsatlandırılmasının gerektiği değerlendirilmektedir.” ifadesi mevcuttur.

Bu durumda; yukarıda bahsi geçen Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün yazısına göre hareket ederek ruhsatlar Belediyemiz tarafından verilebilir mi? Eğer ruhsatları Belediye olarak biz verirsek ruhsata bağlı ilan reklam ve işyerinin çevre temizlik vergileri vb. gelirleri Belediye olarak biz alabilir miyiz? Ayrıca, yukarıdaki yazı gereği umuma açık bir işyerinde Emniyet Müdürlüğü tarafından bir usulsüzlük tespit edilip tutanak tutulduğunda cezai işlemi Büyükşehir Belediyesi mi yoksa ilçe belediyesi mi uygular?

Halis AYDIN, Yazı İşl.Müdür V. Demirci Belediyesi - Demirci / MANİSA

Cevap

5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun, büyükşehir ve ilçe belediyelerinin görev ve sorumluluklarının düzenlendiği 7. maddesinde; büyükşehir belediyesi tarafından yapılan veya işletilen alanlardaki işyerlerine, büyükşehir belediyesinin sorumluluğunda bulunan alanlarda işletilecek yerlere ruhsat vermek ve denetlemek. Gıda ile ilgili olanlar dâhil birinci sınıf gayrisıhhî müesseseleri ruhsatlandırmak ve denetlemek, yiyecek ve içecek maddelerinin tahlillerini yapmak üzere laboratuvarlar kurmak...