FAZLA ÖDENEN SOSYAL DENGE TAZMİNATININ TAKİBİ

TAHAKKUK VE TAHSİLAT İŞLEMLERİ BAYRAKLI BELEDİYESİ 2 ARALIK 2022 CUMA

Soru

26 Kasım 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 7421 sayılı Kanun ile mevzuata aykırı olarak yapılan sosyal denge tazminatı ödemeleri nedeniyle "idari ve mali yargılama ve takibat yapılamaz; başlamış olanlar işlemden kaldırılır" denilerek, af getirilmiştir. Bu kapsamda, belediye personellerimiz tarafından, geçmiş yıllarda yapılmış bu tür fazla ödemeler nedeniyle Sayıştay tarafından verilen kamu zararı kararları gereği tahsilatı yapılan kamu zararı tutarlarının iade edilmesi, devam edenlerin ise durdurulması talep edilmiştir.

Kanun'un kesinleşmiş, bitmiş olan kamu zararı tutarlarını kapsayıp, kapsamadığı konusunda tereddütler yaşanmaktadır. Sayıştay denetimleri sonucunda, kamu zararı kararları verilmiş ve Sayıştay Temyiz Kurulu Kararıyla kesinleşmiş, tahsilatı yapılmış bitmiş olanları kapsayıp kapsamadığı ile aynı şekilde Sayıştay Temyiz Kurulu Kararıyla kesinleşmiş ve tahsilatı halen devam etmekte olanlara ilişkin tahsilat işleminin durdurulup durdurulamayacağı, yapılan kısmi ödemenin iade edilip edilemeyeceğinin değerlendirilmesini arz ederim.

Sayit DOĞAN, Memur Bayraklı Belediyesi - Bayraklı / İZMİR

Cevap

7421 sayılı Kanunun 10’ uncu maddesi ile 4688 sayılı Kamu Görevlileri ve Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununa eklenen geçici 16’ ıncı madde ile; “maddenin yürürlük tarihine kadar (26 Kasım 2022) maddede bahsedilen mevzuat hükümlerine aykırı olarak ‘Sosyal Denge Tazminatı’ ödedikleri tespit edilen mahalli idarelerin yetkili, görevli ve sorumluları hakkında, yapılan bu ödemeler nedeniyle idari ve mali yargılama ve takibat yapılamayacağı; bu konuda başlamış olan idari veya mali yargılama ve takib...