TANZİM SATIŞ FONUNUN BELEDİYE BÜTÇESİNE ALINMASI

BÜTÇE VE MUHASEBE HADİM BELEDİYE BAŞKANLIĞI 28 KASIM 2005 PAZARTESİ

Soru

MAHALLİ İDARELER KONTROLÖRLERİ DERNEĞİNE

ANKARA

Belediyemize ait, 25.04.1979 gün ve 12 sayılı Meclis Kararı ile kurulan Tanzim Satış Fonu bulunmaktadır.Fonun bünyesinde,Akaryakıt Satış İstasyonu,Ekmek Fabrikası,Aile Çay Bahçesi,Öğrenci Yurtları gibi işletmeler mevcut olup.Bütçesi ayrı olarak yapılmaktadır.Ayrı vergi numarası ayrı banka hesapları bulunmaktadır.İşletmelere ait gelir-gider hesapları,Belediyeye ait hesaplardan ayrı tutularak hesap iş ve işlemleri tek kadrosu bulunan Fon Saymanı tarafından tutulmaktadır.İşletmelerde geçici işçiler eliyle yürütülmektedir.

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun,geçici 11.maddesi gereğince Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerine bağlı olarak kurulan döner sermaye işletmeleri ve fonların bütçeleri, ilgili idarelerin bütçeleri içinde yer alır.Bu kanun kapsamındaki kamu idarelerinde kurulmuş döner sermaye işletmeleri ve fonlar 31.12.2007 tarihine kadar tasfiye edilir denilmektedir.2006 yılına ait gelir-gider tahmini bütçeleri Belediyemiz gelir-gider tahmini bütçesi içinde yapılmıştır.Bu kanun kapsamına göre;

1- Belediyemize ait Tanzim Satış Fonunun tasfiye edilerek,Belediyemiz bütçesine dahil edilmesinde yapmamız gerekli olan iş ve işlemler nelerdir ?

2- Ayrı vergi hesap numarası bulunan Fon,bundan böyle Belediyemiz bütçesine ait bulunan vergi hesap numarasıyla mı mali iş ve işlemlerini yürütecektir ?

3- Gelir ve gider hesaplarına ait banka hesap numaraları ayrı olan Fon,bundan böyle Belediyemiz bütçesine ait banka hesaplarını,banka çeklerini kullanarak mı gelir ve gider hesaplarının tutulmasını sağlayacaktır ?

4- Ticaret unvanı olarak Hadim Belediyesi Tanzim Satış Fonu olarak geçen,Fon bütçesi Belediye bütçesine dahil edildikten sonra ticaret unvanı değişikliği yapılması gereklimi,gerekli ise unvan değişikliği konusunda nasıl işlem yapılmalıdır ?

5- Belediyemiz saymanlığını,muhasebeci kadrosunda bulunan memur vekaleten yürütmektedir.Fon saymanı kendi kadrosunda görevini ifa etmektedir.Fon saymanlığı,Belediye bütçesi ile birleştiğinden hangisi saymanlık görevini yapması gereklidir ? Yeni kadro sistemine göre sayman ve muhasebecinin hangi kadrolara atanması gereklidir? Her iki memurunda kadrolarındaki görev süreleri 8 yıldır.

Yukarıdaki sorularımızın cevaplandırılarak tarafıma bilgi verilmesi hususunu saygılarımla arz eder,çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Necip GÖK, Fon Saymanı Hadim Belediye Başkanlığı - HADİM / KONYA

Cevap

Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun geçici 11. maddesinde; “Döner Sermaye İşletmeleri ve fonların tasfiyesine ilişkin esas ve usulleri belirleyen yönetmeliğin Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca çıkarılacağı belirtilmiş ancak şu güne kadar ilgili yönetmelik çıkarılmamıştır. Dolayısıyla, Belediyenizin fon saymanlığının tasfiye işlemlerinin çıkarılacak yönetmelikte belirlenecek usul ve esaslar doğrultusunda yürütülmesi gerekmektedir. Fonun tasfiye edilmesi halinde iktisadi f...