İŞLETMELERİN MUHASEBE SİSTEMİ

BÜTÇE VE MUHASEBE İNEGÖL BELEDİYESİ 15 MART 2006 ÇARŞAMBA

Soru

Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği 10.03.2006 tarih ve 26104 sayılı resmi gazetede yayımlandı.Yönetmeliğin 21.maddesi il özel idareleri,belediyeler ve birlikler,özel gelir ve gideri bulunan hizmetlerini meclis kararı ve içişleri bakanlığından izin alınmak suretiyle kurum bütçesi içerisinde işletme kurarak yapabilirler.İşletmeler için ayrı bütçe düzenlenmeyip,kurum bütçesi içerisinde ana hizmet birimi gibi kodlanır.Denilmektedir.

Belediyemizde Otobüs su ve Kanalizasyon İşletmesi adı altında 31.12.2005 tarihine kadar ayrı bütçesi olan işletmemiz mevcuttur.2006 yılı bütçesi Belediyemiz bütçesine dahil edilerek ayrı bütçe düzenlenmemiştir.Yönetmelikte işletme muhasebe sisteminin nasıl tutulacağı konusunda açıklık yoktur.Belediyenin diğer müdürlükleri gibi muhasebemiz tutulacaksa,işletmemiz kapanacakmıdır.Memur ve işçi kadrolarımız belediyeye devredilecekmidir.

Yönetmeliğin 21. maddesinin amacı ve izlememiz gereken yol konusunda bizleri aydınlatmanızı bekler,siz sayın hocalarıma saygılar sunarım.

Fezayi GARTEL

İnegöl Belediyesi

Boski Saymanı

Fezayi GARTEL, sayman İNEGÖL BELEDİYESİ - İNEGÖL / BURSA

Cevap

Genel Yönetim Muhasebe Yönetmeliğinin 2 inci maddesinde “5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa tabi ve aynı zamanda kurumlar vergisi mükellefi olan kamu idareleri, bu Yönetmeliğin sadece bütçe işlemlerinin muhasebeleştirilmesi, raporlanması ve hesapların konsolidasyonuna ilişkin hükümlerine tabidir.” hükmü bulunmaktadır. Yine 10 Mart 2006 tarih ve 26104 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 2 inci maddesinde “Bu Yönetmelik kapsamında sayı...