İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATI

İŞYERİ AÇMA DERİNCE BELEDİYESİ 13 ŞUBAT 2007 SALI

Soru

1- a-) İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğinin 5. maddesinin c fıkrasında adı geçen özel yapı şeklini gerektiren işyerleri için yapı kullanma izin belgelerinde ayrıntılı açıklama yazması gerekir mi? Örneğin hamam veya düğün salonu yapılacak ise işyeri yazması yeterli olmayacak mı? (Daha önce aynı soru fırın için sorulmuş ve işyeri yazması yeter diye cevap verilmişti. Benzer bir yorumla sadece akaryakıt ve LPG istasyonları nazım imar planında gösterilmesi gerektiğinden diğer tüm işyerleri için sadece işyeri yazması yeterli mi? Çünkü ülkemizdeki genel imar uygulamaları bu yöndedir.) O zaman da Yönetmelik niye böyle yazmış bir çelişki doğurmuyor mu?

b-) Yapı kullanma izni olan (örneğin imar affından 20 yıl önce alınmış) ama henüz kat mülkiyeti kurulmamış işyerlerinde Kat Mülkiyet Kanununa tabii bir işyeri açılmak istenirse örneğin mesken olarak görülen yere kuaför açılmak istenirse tapuda ismi geçenlerden taahhütname alınırsa ruhsat verilmesi uygun mudur?

2- Yanıcı ve parlayıcı madde ruhsatları: Büyükşehir alt kademe belediyelerinde 2. ve 3. sınıf gayrisıhhi müessese listesinin, 5- petrokimya sanayi başlıklı maddelerde yer alan, işyerlerinin ruhsatlandırılması hangi belediyeye aittir. Büyükşehir Belediyesi Kanununun 7. maddesi: Büyükşehir, ilçe ve ilk kademe belediyelerinin görev ve sorumlulukları u) il düzeyinde yapılan plânlara uygun olarak, doğal afetlerle ilgili plânlamaları ve diğer hazırlıkları büyükşehir ölçeğinde yapmak; gerektiğinde diğer afet bölgelerine araç, gereç ve malzeme desteği vermek; itfaiye ve acil yardım hizmetlerini yürütmek; patlayıcı ve yanıcı madde üretim ve depolama yerlerini tespit etmek, konut, işyeri, eğlence yeri, fabrika ve sanayi kuruluşları ile kamu kuruluşlarını yangına ve diğer afetlere karşı alınacak önlemler yönünden denetlemek, bu konuda mevzuatın gerektirdiği izin ve ruhsatları vermek. İlçe ve ilk kademe belediyelerinin görev ve yetkileri şunlardır: c) Sıhhî işyerlerini, 2 nci ve 3 üncü sınıf gayrisıhhî müesseseleri, umuma açık istirahat ve eğlence yerlerini ruhsatlandırmak ve denetlemek. Şeklinde olduğundan çelişki yaratmamakta mıdır?

Bayram AKGÜN, İktisat Müdürü DERİNCE BELEDİYESİ - Derince / KOCAELİ

Cevap

1- Özel yapı şeklini gerektiren işyerleri için düzenlenen yapı kullanma izin belgelerinde iş yerinin ayrıntılı olarak belirtilmesine gerek bulunmamakta, ilgili yerin yapı kullanma izin belgesi ile tapu tescilinde işyeri olarak belirtilmiş olmasının yeterli olduğu düşünülmektedir. 2- İşyeri Açma ve Çalışma Yönetmeliğinin 5/b maddesinde; 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamına giren gayrimenkullerin, tapu kütüğünde mesken olarak gösterilen bağımsız bölümlerinde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino...