SU ALACAĞININ AFFI

TAHAKKUK VE TAHSİLAT İŞLEMLERİ KOZLUK BELEDİYESİ 14 NİSAN 2009 SALI

Soru

Belediyemiz 1999 yılında kurulan belediyelerden olup, henüz 10 yıllık geçmişe sahip bir kurumdur. 2002 yılı başlarında 6,5 km. mesafeden beldemize su getirilmiş ve su şebekesini kullanan beldemiz vatandaşları su abonesi yapılmak suretiyle bu hizmetten faydalandırılmıştır. Geçen 7 yıl içerisinde bazı su abonelerinin su borçlarını hiç ödemedikleri, bazı abonelerin ise 1000-2000 TL arasında su borçlarının olduğu bilinmektedir.

29 Mart 2009 tarihinde yapılan mahalli idareler seçimlerini kazanan başkanımız, su borçlarının çözüme kavuşturulması amacıyla su abonelerine karşı 1 defaya mahsus gecikme bedellerinin af edilerek borcun topluca veya taksitlendirilerek ödeme kolaylığı sağlanmasını veya güncel borcun gecikme cezaları dahil yekün kısmının 10 yada 12 eşit taksitle gecikme cezası olmadan ödenmesi yönünde meclis kararı alınmasını talep etmektedir.

İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün 23.01.2009 tarih ve 2210-45043 sayılı "Su Borç Faizlerinin Affı" ile ilgili yazısında su borçlarının affına ilişkin olarak dava konusu edilen bir belediye meclis kararı, Danıştay 1. Dairesinin, 11/11/2003 gün E:2003/145, K:2003/153 sayılı kararıyla iptal edilmiştir. Su borçlarının tahsilatını gerçekleştireceği veya hızlandıracağı gerekçesiyle alınan söz konusu belediye meclis kararının iptaline ilişkin Danıştay kararında, bu kararın benzer gerekçelerle ileriki tarihlerde de tekrarlanabileceği beklentisi yaratılarak ödemeleri geciktirmeyi alışkanlık haline getirebilecek olmasını, yükümlülüğünü zamanında yerine getiren, su borçlarını süresi içinde ödeyen yükümlü ve borçlular aleyhine eşitlik ve adaleti zedeleyeceğini ve bu yönleriyle belediye meclis kararının mevzuata ve hakkaniyete uygun olmadığı ifade edilmiş, bu nedenlerle belediye meclislerinin su borçlarına uygulanan gecikme bedelleri de dahil, belediye alacaklarının veya bu alacaklardan doğan gecikme bedellerinin kısmen veya tamamen ortadan kaldırılmasına yetkileri bulunmamaktadır denilmektedir.

Bu bilgiler ışığında belediyemizin borçlu su abonelerine gecikme cezaları dahil yekün borçlarının belediye meclis kararı alınarak 10 yada 12 eşit taksitle ödeme kolaylığı sağlanması mümkün müdür?

Yaşar TÜRKMEN, Yazı İşleri Personeli KOZLUK BELEDİYESİ - Terme / SAMSUN

Cevap

Belediyenin su alacağının, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine tabi olmadığı, su alacağının, karşılıklı akitlerden doğan alacaklardan olduğu, bu nedenle, su alacaklarının takip ve tahsil işlemlerinde, belediye ile mükellef arasında abonelik tesis edilirken imzalanan “Su Abonman Sözleşmesi” hükümlerine göre işlem yapılması gerektiği, ayrıca 5393 sayılı Belediye Kanununda belediye meclislerinin belediye su alacaklarına uygulanan faizlerin silinmesi veya su alacak...