İHALE SÜRESİNİN UZATILMASI

İHALE İŞLEMLERİ GÖLYAKA BELEDİYESİ 14 MAYIS 2009 PERŞEMBE

Soru

Meclis kararı ile toplu taşıma hatları, hatlar ayrı ayrı olmak üzere ihale edilerek 5393 sayılı Belediye Kanununun 67. maddesine göre mahalli idareler genel seçimlerini izleyen altıncı ayın sonunu geçmeyecek şekilde 01 Eylül 2009 tarihine kadar kiraya verildi. İhale şartnamesi ve sözleşmesine “Belediye Meclisi uygun görürse ve kanuni bir engel olmamak şartıyla, kirayı günün ekonomik şartlarına göre yeniden belirleyip süreyi uzatabilir” şeklinde bir hüküm konulmuştur.

İhaleyi alanlar yaklaşık üç buçuk senedir bu hatlarda çalışmakta olup araç alımı, personel temini (Sürücü) ve hat bedeli olarak yüklü bir yatırım yaptılar.

Onların bu durumunu gördüğümüzden şartname ve sözleşmeye konulan hüküm gereğince meclis kararı ile sürenin uzatılabilmesinin mevzuat açısından uygun olup olamayacağı konusunda tereddüde düşülmüştür.

Konu ile ilgili görüşlerinize ihtiyaç duymaktayım.

Basri TELCİ, Yazı İşleri Müdürü GÖLYAKA BELEDİYESİ - GÖLYAKA / DÜZCE

Cevap

5393 sayılı Belediye Kanununun 15. maddesine göre, belediyenin görev, sorumluluk ve yetki alanı belediye sınırlarını kapsar. Aynı Kanunun 67. maddesinde ise; Belediyede belediye meclisinin, belediyeye bağlı kuruluşlarda yetkili organın kararı ile park, bahçe, sera, refüj, kaldırım ve havuz bakımı ve tamiri; araç kiralama, kontrollük, temizlik, güvenlik ve yemek hizmetleri; makine-teçhizat bakım ve onarım işleri; bilgisayar sistem ve santralleri ile elektronik bilgi erişim hizmetleri; sağlıkla il...