MEMURLARDA ÖRGÜTLENME VE TOPLU PAZARLIK

MEMURLARIN MALİ HAKLARI VE SOSYAL YARDIMLAR ERZURUM BÜYÜKŞEHİR 4 MAYIS 2005 ÇARŞAMBA

Soru

Anayasanın 90.maddesi son paragrafı şu şekildedir.

"Usulüne göre yürürlüğe konulmuş uluslar arası sözleşmeler kanun hükmündedir.Bunlar hakkında Anaysaya aykırılık iddiası ile dava açılmaz.

İç Hukukla Farklı Hükümler içermesi halinde ULUSLAR arası sözleşmeler esas alınır"denilmektedir.

Bildiğiniz gibi Çalışma hayatı ile ilgili Uluslar arası sözleşmelerden ILO (Uluslar Arası Çalışma Örgütü)sözleşmelerinin 87,98 ve 151 sayılı örgütlenme ve TOPLU PAZARLIK Haklarının engellenemeyceğini teminat altına alan maddelerdir.

Gerek Anayasının 90.maddesi gerekse ILO sözleşmelerinin yukarıda saydığım 87,98 ve 151 sayılı maddelerine göre memurlar Toplu Pazarlık yapma hakkını nasıl kullanacakları hakkında görüşlerinizi istirham eder, Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Recai KARSLI, Memur Erzurum Büyükşehir - ESKİ Genel Müdürlüğü/Erzurum / ERZURUM

Cevap

Sayıştay Genel Kurulunun 23.06.1994 gün ve 4808/1 sayılı Kararında bu konu ayrıntılı bir biçimde gerekçeleri ortaya konulmak suretiyle değerlendirilmiştir Sayıştay Genel Kurulunun söz konusu Kararının özeti aşağıda verilmiştir. Anayasamızın 128 inci maddesinde, Devletin, kamu iktisadî teşebbüsleri ve diğer kamu tüzel kişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği aslî ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görüleceği; ...